Przepis zaczerpnięty z biedronkowej gazetki na włoskie rodzinne przepisy. Lekko ostrawy sos i neutralne kluseczki.Składniki:kluski:300g mrożonego szpinaku400g ricotty100g startego parmezanu2 jaja20g bułki tartej100g mąki przennejsólpieprz na sos:1 mała cebula pokrojona w kostkę2 łyzki oliwy z oliwek3 ząbki czosnku1 pęczek natki pietruszki700ml passaty pomidorowej z czosnkiemsólpieprzPiekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Wstawić wodę na kluski. Szpinak rozmrozić i wymieszać w misce z ricottą, jajkami i bułką tartą. doprawić solą i pieprzem. w rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę z czosnkiem. Po minucie dodać pietruszkę i wlać passatę. Doprawić. Gotować ok. 15 min na małym ogniu. Z masy formować małe wałeczki lub rąby. Obtoczyć je w mące i wkładać pojedynczo do wrzątku. Do naczynia żaroodpornego wlać sos. Kiedy kluski wypłyną na wierzch, delikatnie przełożyć do sosy. Posypać całość parmezanem i zapiekać 5-7 min.Uwaga: Jeśli ciasto jest za rzadkie można dosypać mąki, lub zrobić kluseczki kładzione (nabierać na łyżkę ciasto i wkładać do wody).