ßßß Cookit - przepis na Storzapretti,czyli kluski z ricotty w passacie pomidorowej

Storzapretti,czyli kluski z ricotty w passacie pomidorowej

nazwa

Wykonanie

Przepis zaczerpnięty z biedronkowej gazetki na włoskie rodzinne przepisy. Lekko ostrawy sos i neutralne kluseczki.
Składniki:
kluski:
300g mrożonego szpinaku
400g ricotty
100g startego parmezanu
2 jaja
20g bułki tartej
100g mąki przennej
sól
pieprz na sos:
1 mała cebula pokrojona w kostkę
2 łyzki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
700ml passaty pomidorowej z czosnkiem
sól
pieprz
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Wstawić wodę na kluski. Szpinak rozmrozić i wymieszać w misce z ricottą, jajkami i bułką tartą. doprawić solą i pieprzem. w rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę z czosnkiem. Po minucie dodać pietruszkę i wlać passatę. Doprawić. Gotować ok. 15 min na małym ogniu. Z masy formować małe wałeczki lub rąby. Obtoczyć je w mące i wkładać pojedynczo do wrzątku. Do naczynia żaroodpornego wlać sos. Kiedy kluski wypłyną na wierzch, delikatnie przełożyć do sosy. Posypać całość parmezanem i zapiekać 5-7 min.
Uwaga: Jeśli ciasto jest za rzadkie można dosypać mąki, lub zrobić kluseczki kładzione (nabierać na łyżkę ciasto i wkładać do wody).
Źródło:http://eatratatouille.blogspot.com/2014/12/storzapretti300g-mrozonego-szpinaku.html