Wykonanie
Leżał sobie blat gotowego ciasta na pizzę samotnie w zamrażarce... nikt go nie chciał wykorzystać, bo swojskie ciasto lepsze. Ale w końcu doczekał się głównej roli w przepisie. Ale któż powiedział, że ciasto na pizzę musi służyć jako spód? U mnie znalazło się na górze i wiecie co? Cudownie chrupało!

Składniki: (na 4 kokilki)sos:łyżeczka
oliwy10 dag pancetty lub
wędzonego boczku2 ząbki
czosnkupuszka krojonych
pomidorówrozmaryn (u mnie suszony)
sól,
pieprzfarsz:100g pokrojonej w kostkę
mozarelli1
brokuł1 podwójna
pierś z kurczakadodatkowo:1 blat gotowego/domowego ciasta na pizzę
oliwa z oliwekgarść startego
parmezanu lub
grana padanoPrzygotowanie:
Pierś z kurczaka marynujemy w ulubionych przyprawach przez 1,5h (u mnie
sól,
pieprz,
musztarda,
miód,
papryka słodka,
pieprz cayenne), a następnie kroimy w drobne kawałki i smażymy na łyżce
oliwy. Przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy
oliwę, dodajemy pancettę/boczek,
czosnek,
sól,
pieprz i łyżeczką
rozmarynu. Grzejemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy
mięso jest rumiane, dodajemy
pomidory i grzejemy jeszcze 5 min. Surowego
brokuła myjemy, dzielimy na małe różyczki i mieszamy w misce z pokrojonym w kostkę, usmażonym
kurczakiem oraz
mozzarellą. Całość zalewamy
sosem pomidorowym i przekładamy do kokilków (miseczek do zapiekania). Ciasto na pizzę rozwijamy (domowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm) i wycinamy kółka o średnicy 2 centymetry większej niż nasze miseczki. Brzegi ciasta powinny wystawać poza krawędzie miseczek. Z wierzchu smarujemy ciasto
oliwą za pomocą pędzelka. W każdym krążku ciasta należy zrobić nożem mały otwór (o wielkości 5-10mm). Na koniec, zapiekanki posypujemy starym parmezanem/grana padano. Pieczemy 25 minut w 200 st. Podajemy natychmiast po upieczeniu. Smacznego!
