ßßß Cookit - przepis na Pizzowe zapiekanki

Pizzowe zapiekanki

nazwa

Wykonanie

Leżał sobie blat gotowego ciasta na pizzę samotnie w zamrażarce... nikt go nie chciał wykorzystać, bo swojskie ciasto lepsze. Ale w końcu doczekał się głównej roli w przepisie. Ale któż powiedział, że ciasto na pizzę musi służyć jako spód? U mnie znalazło się na górze i wiecie co? Cudownie chrupało!
Składniki: (na 4 kokilki)
sos:
łyżeczka oliwy
10 dag pancetty lub wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
puszka krojonych pomidorów
rozmaryn (u mnie suszony)
sól, pieprz
farsz:
100g pokrojonej w kostkę mozarelli
1 brokuł
1 podwójna pierś z kurczaka
dodatkowo:
1 blat gotowego/domowego ciasta na pizzę
oliwa z oliwek
garść startego parmezanu lub grana padano
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka marynujemy w ulubionych przyprawach przez 1,5h (u mnie sól, pieprz, musztarda, miód, papryka słodka, pieprz cayenne), a następnie kroimy w drobne kawałki i smażymy na łyżce oliwy. Przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy pancettę/boczek, czosnek, sól, pieprz i łyżeczką rozmarynu. Grzejemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy mięso jest rumiane, dodajemy pomidory i grzejemy jeszcze 5 min. Surowego brokuła myjemy, dzielimy na małe różyczki i mieszamy w misce z pokrojonym w kostkę, usmażonym kurczakiem oraz mozzarellą. Całość zalewamy sosem pomidorowym i przekładamy do kokilków (miseczek do zapiekania). Ciasto na pizzę rozwijamy (domowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm) i wycinamy kółka o średnicy 2 centymetry większej niż nasze miseczki. Brzegi ciasta powinny wystawać poza krawędzie miseczek. Z wierzchu smarujemy ciasto oliwą za pomocą pędzelka. W każdym krążku ciasta należy zrobić nożem mały otwór (o wielkości 5-10mm). Na koniec, zapiekanki posypujemy starym parmezanem/grana padano. Pieczemy 25 minut w 200 st. Podajemy natychmiast po upieczeniu. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/08/pizzowe-zapiekanki.html