ßßß Cookit - przepis na Torcik kufel piwa

Torcik kufel piwa

nazwa

Wykonanie

Tak, wiem... miały być muffinki, ale wczoraj był Dzień Chłopaka, więc pochwalę Wam się torcikiem, jaki dostał mój Połówek ode mnie. Pomysł na ten słodki kufelek znalazłam w gazetce "Przyślij przepis" 08/2012 W przepisie wprowadziłam własne modyfikacje jeśli chodzi o krem. Mój był na bazie czekolady, a w oryginalne z masy krówkowej. Poza tym dorzuciłam porzeczki w syropie. Ale jeśli chodzi o nadzienie, mamy pełną dowolność ;).
Składniki:
biszkopt:
3 jajka
szczypta soli
1/4 szklanki cukru
pół szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie :
330ml kremówki 30%
łyżka cukru pudru
łyżka masła
tabliczka czekolady (Czekolada deserowa 60% kakao z Ekwadoru z dodatkiem wanilii i mleka od Manufaktury Czekolady)
kilka łyżek porzeczek (u mnie w syropie, w słoiczku)
pianka:
150ml kremówki 30%
pół łyżki cukru pudru
rękaw cukierniczy z małą zaokrągloną końcówką (taką jak poniżej)
Przygotowanie:
Zaczynamy od biszkoptu. Białka ubijamy z solą na sztywno. Do ciągle miksujących się białej dodajemy żółtka i cukier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub tortownicę 24cm. Pieczemy 20min w 175stopniach. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wycinamy 5-6 krążków oraz uchwyt kufla. (ja wycinałam pucharkiem do lodów). Przygotowujemy krem. Kremówkę (330ml) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli w wodnej i odstawiamy. Ostudzoną czekoladę dodajemy do kremówki i ubijamy jeszcze minutę. Krążki ciasta przekładamy kremem czekoladowym i porzeczkami. (u mnie porzeczki znajdują się tylko w dwóch warstwach) Końcówką kremu smarujemy boki złożonego torciku. Obkładamy dookoła biszkoptami. Kremówkę 150ml ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy piankę.
Smacznego:)
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2012/10/torcik-kufel-piwa.html