Wykonanie
Tak, wiem... miały być muffinki, ale wczoraj był Dzień Chłopaka, więc pochwalę Wam się torcikiem, jaki dostał mój Połówek ode mnie. Pomysł na ten słodki kufelek znalazłam w gazetce "Przyślij przepis" 08/2012 W przepisie wprowadziłam własne modyfikacje jeśli chodzi o krem. Mój był na bazie
czekolady, a w oryginalne z masy krówkowej. Poza tym dorzuciłam
porzeczki w
syropie. Ale jeśli chodzi o nadzienie, mamy pełną dowolność ;).

Składniki:
biszkopt:

3
jajkaszczypta
soli1/4 szklanki
cukrupół szklanki
mąkiłyżeczka
proszku do pieczenianadzienie :330ml
kremówki 30%łyżka
cukru pudrułyżka
masłatabliczka
czekolady (
Czekolada deserowa 60%
kakao z Ekwadoru z dodatkiem
wanilii i
mleka od Manufaktury
Czekolady)kilka łyżek
porzeczek (u mnie w
syropie, w słoiczku)pianka:150ml
kremówki 30%pół łyżki
cukru pudrurękaw cukierniczy z małą zaokrągloną końcówką (taką jak poniżej)

Przygotowanie:Zaczynamy od
biszkoptu.
Białka ubijamy z
solą na sztywno. Do ciągle miksujących się białej dodajemy
żółtka i
cukier.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub tortownicę 24cm. Pieczemy 20min w 175stopniach. Po upieczeniu
biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wycinamy 5-6 krążków oraz uchwyt kufla. (ja wycinałam pucharkiem do
lodów). Przygotowujemy krem. Kremówkę (330ml) ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem.
Czekoladę rozpuszczamy z
masłem w kąpieli w
wodnej i odstawiamy. Ostudzoną
czekoladę dodajemy do kremówki i ubijamy jeszcze minutę. Krążki ciasta przekładamy
kremem czekoladowym i
porzeczkami. (u mnie
porzeczki znajdują się tylko w dwóch warstwach) Końcówką kremu smarujemy boki złożonego torciku. Obkładamy dookoła
biszkoptami. Kremówkę 150ml ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem, przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy piankę.Smacznego:)