ßßß Cookit - przepis na Black forest victoria - szybki tort czekoladowy

Black forest victoria - szybki tort czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Black forest victoria to prosty i bardzo szybki torcik czekoladowy . Czekoladowy biszkopt(sponge) w stylu angielskim, z którym nigdy nie ma problemu i zawsze wyrasta, choć nie jest niestety tak lekki jak biszkopt bez tłuszczu, do tego dwie warstwy pyszej masy, która jest połączeniem lekko alkoholizowanego dżemu wiśniowego i bitej śmietany. Torcik bardzo smakował jedzącym i nie pozostał nawet okruszek.
Przepis z książki Annie Bell "Gorgeous cakes"
225 masła, pokrojonego w kostkę
200 g drobnego cukru
1 łyżka złotego syropu
200 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g kakao
4 średnie jajka
100 ml mleka
masa:
300 g dżemu wisniowego
1 łyżka kirschu
350 ml śmietanki kremówki(double cream)
2 łyżki drobno startej ciemnej czekolady
Piekarnik nagrzewamy do 170 st C, natłuszczamy tortownicę o wymiarach 20 cm.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i ubijamy. Wykładamy do foremki, wygładzamy powierzchnię i pieczemy ok 50-55 minut(sprawdzamy patyczkiem). Oddzielamy ciasto nożem od brzegów foremki i pozostawiamy do wystudzenia.
Dżem mieszamy z likierem w misce. W drugiej misce ubijamy śmietanę, uważając, aby nie ubiła się za bardzo.
Ciasto kroimy wzdłóż na 3 placki. Pierwszy placek smarujemy połową dżemu i połową bitej śmietany. Przykrywamy drugim plackiem i powtarzamy czynność z pozostałym dżemem i śmietaną, zostawiając odrobinę dżemu do posmarowania ostatniego placka. Ostatni placek smarujemy cienką warstwą dżemu i posypujemy wiórkami z czekolady.
Przepis z książki Annie Bell "Gorgeous cakes"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/03/black-forest-victoria.html