Wykonanie
Black forest victoria to prosty i bardzo szybki torcik
czekoladowy .
Czekoladowy biszkopt(sponge) w stylu angielskim, z którym nigdy nie ma problemu i zawsze wyrasta, choć nie jest niestety tak lekki jak
biszkopt bez tłuszczu, do tego dwie warstwy pyszej masy, która jest połączeniem lekko alkoholizowanego
dżemu wiśniowego i
bitej śmietany. Torcik bardzo smakował jedzącym i nie pozostał nawet okruszek.Przepis z książki Annie Bell "Gorgeous cakes"


225
masła, pokrojonego w kostkę200 g drobnego
cukru1 łyżka złotego
syropu200 g
mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką
proszku do pieczenia i szczyptą
soli)2 łyżeczki
proszku do pieczenia25 g
kakao4 średnie
jajka100 ml
mlekamasa:300 g
dżemu wisniowego1 łyżka kirschu350 ml
śmietanki kremówki(double cream)2 łyżki drobno startej ciemnej
czekoladyPiekarnik nagrzewamy do 170 st C, natłuszczamy tortownicę o wymiarach 20 cm.Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i ubijamy. Wykładamy do foremki, wygładzamy powierzchnię i pieczemy ok 50-55 minut(sprawdzamy patyczkiem). Oddzielamy ciasto nożem od brzegów foremki i pozostawiamy do wystudzenia.
Dżem mieszamy z
likierem w misce. W drugiej misce ubijamy
śmietanę, uważając, aby nie ubiła się za bardzo.Ciasto kroimy wzdłóż na 3 placki. Pierwszy placek smarujemy połową
dżemu i połową
bitej śmietany. Przykrywamy drugim plackiem i powtarzamy czynność z pozostałym
dżemem i
śmietaną, zostawiając odrobinę
dżemu do posmarowania ostatniego placka. Ostatni placek smarujemy cienką warstwą
dżemu i posypujemy wiórkami z
czekolady.Przepis z książki Annie Bell "Gorgeous cakes"