ßßß
składniki:2 duże dojrzałe gruszki, ,obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę60 g korzenia imbiru, w syropie250 g mąki2.5 łyżeczki proszku do pieczenia1 szczypta soli75 g orzechów włoskich posiekanych2 łyżki kakao, niesłodzonego2 duże jajka100 g cukru100 g masła, miękkiego250 mi (l szklanka) mleka125 g białej czekolady12 połówek orzechów włoskich do dekoracjimasło do wysmarowanie blachywykonanie:Włóż gruszki do miski, wlej l łyżkę syropu z imbiru i wymieszaj dokładnie .•Odsącz imbir z pozostałego syropu i posiekaj drobno. Nagrzej piekarnik do 180°C .•Wysmaruj masłem 12 foremek do babeczek .•Przesiej mąkę do średniej miski, wsyp proszek do pieczenia i sól. Dodaj orzechy i kakao i wymieszaj .•Ubij jajka i cukier w dużej misce mikserem pracującym na średnich obrotach. Zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj na przemian masło, mleko i suche składniki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Wmieszaj gruszki i imbir ręcznie .•Włóż ciasto łyżką do foremek. Piecz około 20 minut, tak by babeczki wyrosły, ale nie były przesuszone .•Odstaw do przestudzenia. Wyjmij z foremek. Rozpuść czekoladę na parze w rondelku ustawionym nad garnkiem z gotującą się wodą .•Polej babeczki i udekoruj połówkami orzechów. Podawaj, gdy czekolada zastygnie.Ja nie dodaję polewy bo za nią nie przepadam, dodatkowo do masy dodalam jeszcze łyżeczkę imbiru w proszku