ßßß Cookit - przepis na Babeczki z imbirem, gruszkami i czekoladą

Babeczki z imbirem, gruszkami i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z książeczki „Nowa kuchnia włoska – babeczki”
Imbir, orzechy i gruszki – czy można chcieć więcej? Babeczki wychodzą wilgotne i sprężyste, mocno aromatyczne i nie za słodkie – jednym słowem – PYCHA!
składniki:
2 duże dojrzałe gruszki, ,obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
60 g korzenia imbiru, w syropie
250 g mąki
2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
75 g orzechów włoskich posiekanych
2 łyżki kakao, niesłodzonego
2 duże jajka
100 g cukru
100 g masła, miękkiego
250 mi (l szklanka) mleka
125 g białej czekolady
12 połówek orzechów włoskich do dekoracji
masło do wysmarowanie blachy
wykonanie:
Włóż gruszki do miski, wlej l łyżkę syropu z imbiru i wymieszaj dokładnie .•Odsącz imbir z pozostałego syropu i posiekaj drobno. Nagrzej piekarnik do 180°C .•Wysmaruj masłem 12 foremek do babeczek .•Przesiej mąkę do średniej miski, wsyp proszek do pieczenia i sól. Dodaj orzechy i kakao i wymieszaj .•Ubij jajka i cukier w dużej misce mikserem pracującym na średnich obrotach. Zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj na przemian masło, mleko i suche składniki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Wmieszaj gruszki i imbir ręcznie .•Włóż ciasto łyżką do foremek. Piecz około 20 minut, tak by babeczki wyrosły, ale nie były przesuszone .•Odstaw do przestudzenia. Wyjmij z foremek. Rozpuść czekoladę na parze w rondelku ustawionym nad garnkiem z gotującą się wodą .•Polej babeczki i udekoruj połówkami orzechów. Podawaj, gdy czekolada zastygnie.
Ja nie dodaję polewy bo za nią nie przepadam, dodatkowo do masy dodalam jeszcze łyżeczkę imbiru w proszku
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=149