Wykonanie
Przepis pochodzi z książeczki „Nowa kuchnia włoska – babeczki”
Imbir,
orzechy i
gruszki – czy można chcieć więcej? Babeczki wychodzą wilgotne i sprężyste, mocno aromatyczne i nie za słodkie – jednym słowem – PYCHA!

składniki:2 duże dojrzałe
gruszki, ,obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę60 g korzenia
imbiru, w
syropie250 g
mąki2.5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szczypta
soli75 g
orzechów włoskich posiekanych2 łyżki
kakao, niesłodzonego2 duże
jajka100 g
cukru100 g
masła, miękkiego250 mi (l szklanka)
mleka125 g
białej czekolady12 połówek
orzechów włoskich do dekoracji
masło do wysmarowanie blachywykonanie:Włóż
gruszki do miski, wlej l łyżkę
syropu z
imbiru i wymieszaj dokładnie .•Odsącz
imbir z pozostałego
syropu i posiekaj drobno. Nagrzej piekarnik do 180°C .•Wysmaruj
masłem 12 foremek do babeczek .•Przesiej
mąkę do średniej miski, wsyp
proszek do pieczenia i
sól. Dodaj
orzechy i
kakao i wymieszaj .•Ubij
jajka i
cukier w dużej misce mikserem pracującym na średnich obrotach. Zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj na przemian
masło,
mleko i suche składniki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Wmieszaj
gruszki i
imbir ręcznie .•Włóż ciasto łyżką do foremek. Piecz około 20 minut, tak by babeczki wyrosły, ale nie były przesuszone .•Odstaw do przestudzenia. Wyjmij z foremek. Rozpuść
czekoladę na parze w rondelku ustawionym nad garnkiem z gotującą się
wodą .•Polej babeczki i udekoruj połówkami
orzechów. Podawaj, gdy
czekolada zastygnie.Ja nie dodaję polewy bo za nią nie przepadam, dodatkowo do masy dodalam jeszcze łyżeczkę
imbiru w proszku
