Kiedy mróz szaleje za oknem człowiek tęskni za wakacjami, słońcem i wszystkimi miejscami, w które może pojechać. Ja myślami cofam się do pięknej i romantycznej Pragi. Stąd dziś w nawiązaniu do wakacyjnej wycieczki - Smažený sýr ;). Ponieważ nie należy on do lekkich dań, postanowiłam podać go z sałatką. Strzał w dziesiątkę! Wilgotna sałatka doskonale komponuje się oraz przełamuje smak smażonego sera! Myślę, że jako dodatek do innych dań lub samodzielna przystawka również smakowałaby wspaniale.Składniki:450g żółtego sera w kostce1 duże jajko2 łyżki mąki2 łyżki bułki tartejoliwa lub olej do smażeniasałatka:120g kukurydzy z puszki120g czerwonej fasoli z puszkipół główki kapusty pekińskiej4 łyżki śmietany 12% (lub jogurtu naturalnego)1 łyżka majonezupieprzsólłyżeczka czosnku niedźwiedziego Skworcułyżka słodkiej paprykiPrzygotowanie:Ser kroimy w plastry o grubości około 1-2cm. Panierujemy go kolejno: w mące, w jajku oraz bułce tartej, a następnie smażymy na małym ogniu aż panierka się zezłoci. Możemy przejść do wykonania sałatki. Połowę główki kapusty pekińskiej szatkujemy, przekładamy do miski. Dodajemy do niej odsączoną kukurydzę oraz fasolę. W małej miseczce mieszamy śmietanę, majonez oraz przyprawy. Gotowy dressing przelewamy do miski z sałatką i dokładnie mieszamy. Podajemy z usmażonym serem.Smacznego!