ßßß Cookit - przepis na Kotleciki ziemniaczane a'la bubble & squeak

Kotleciki ziemniaczane a'la bubble & squeak

nazwa

Wykonanie

Witam po Świętach. Dziś coś dla tych którym przejadły się juz śledzie i pierogi:)
Proste kotleciki lub placuszki. Wyszło coś a'la angielskie bubbles czyli placko-kotleciki, które jadają Anglicy w sutym zestawie śniadaniowym.
U nas akurat były w zestawie obiadowym :)
W oryginale jest zielony groszek, ja dałam kukurydzę.
Bardzo dobry sposób też na wykorzystanie ugotowanch ziemniaków które zostają z obiadu. Nie wiemy co z nimi zrobić? Wiemy!
Placuszki smakują także wyśmienicie same, z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem.
kombinacja własna
500 g ugotowanych ziemniaków
(najlepiej z małym ząbkiem czosnku)
1 łyżka masła
2 łyżki mąki zwykłej pszennej
2 jajka
4 łyżki kukurydzy
1/3 małej kapusty pekińskiej (zielona część) dość drobno pokrojona
2 łyżki drobno posiekanego koperku (może być mrożony)
bułka tarta do obtoczenia kotlecików
sól, pieprz
olej do smażenia
Ziemniaki po ugotowaniu ugniatamy na puree z masłem.
Dodajemy sól, pieprz, roztrzepane jajka, koperek, kukurydzę i drobno posiekaną kapustę. Na koniec mąkę.
Zagniatamy kotleciki wielkości kotletów mielonych (robimy kulę a potem ją spłaszczamy) i obtaczamy lekko w bułce.
Smażymy na średnim ogniu do złotego koloru.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2012/12/kotleciki-ziemniaczane-ala-bubble-squeak.html