Wykonanie
Dzisiejszy wpis dodaję na szybko. Podobnie jak szybko przygotowałam dzisiejszy obiad. Danie inspirowane kuchnią węgierską, bardzo ciekawa i sycąca kombinacja smaków. Ale odetchnę już w poniedziałek i wtedy nadrobię blogowo-kulinarne zaległości ;). Ten przepis wystawiam także w konkursie, więc zgodnie z zasadami: "Konkurs „Podróże Pani R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy
mieć pomysł!"

Składniki:

5 dużych
ziemniakówkiełbasa węgierska1szt
paprykipomidorki koktajlowe (kilka sztuk)1
cebula2 łyżki
musztardy (u mnie kremska
marki Roleski)
sól i
pieprz do smaku,
olej1 łyżka
tartej bułkiPrzygotowanie:Obrane
ziemniaki zalać wrzącą, osoloną
wodą, ugotować na pół miękko, odcedzić i pokroić w cząstki. Obraną
cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, wymieszać z ugotowanymi
ziemniakami. Na suchej patelni zrumienić
kiełbaskę pokrojoną w plasterki. Dodać do niej
musztardę, wymieszać i lekko poddusić. Taką
kiełbaskę ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem i posypanym
bułką tartą. Następnie
paprykę pokrojoną w paseczki i
pomidorki przecięte na pół podsmażyć na
oleju. Wymieszać
paprykę i
pomidorki z
ziemniakami. Położyć na kiełbaskach w naczyniu. Przyprawić. Zapiekać ok. 40min w 160st. Gdy wierzch zaczyna nam się przypiekać, należy przykryć potrawę.