ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki po węgiersku z kremską nutą smakową

Ziemniaki po węgiersku z kremską nutą smakową

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy wpis dodaję na szybko. Podobnie jak szybko przygotowałam dzisiejszy obiad. Danie inspirowane kuchnią węgierską, bardzo ciekawa i sycąca kombinacja smaków. Ale odetchnę już w poniedziałek i wtedy nadrobię blogowo-kulinarne zaległości ;). Ten przepis wystawiam także w konkursie, więc zgodnie z zasadami: "Konkurs „Podróże Pani R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy mieć pomysł!"
Składniki:
5 dużych ziemniaków
kiełbasa węgierska
1szt papryki
pomidorki koktajlowe (kilka sztuk)
1 cebula
2 łyżki musztardy (u mnie kremska marki Roleski)
sól i pieprz do smaku,
olej
1 łyżka tartej bułki
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki zalać wrzącą, osoloną wodą, ugotować na pół miękko, odcedzić i pokroić w cząstki. Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, wymieszać z ugotowanymi ziemniakami. Na suchej patelni zrumienić kiełbaskę pokrojoną w plasterki. Dodać do niej musztardę, wymieszać i lekko poddusić. Taką kiełbaskę ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem i posypanym bułką tartą. Następnie paprykę pokrojoną w paseczki i pomidorki przecięte na pół podsmażyć na oleju. Wymieszać paprykę i pomidorki z ziemniakami. Położyć na kiełbaskach w naczyniu. Przyprawić. Zapiekać ok. 40min w 160st. Gdy wierzch zaczyna nam się przypiekać, należy przykryć potrawę.
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2012/08/ziemniaki-po-wegiersku-z-kremska-nuta.html