ßßß Cookit - przepis na Chłodnik paprykowy

Chłodnik paprykowy

nazwa

Wykonanie

Składniki:
papryka czerwona 1 kg
cebula duża 3
ziemniaki 2
kostki rosołowe drobiowe 2 (lub bulion)
oliwa 2 łyżki
sól, pieprz, chili
jogurt naturalny lub zsiadłe mleko 660 ml
jaja ugotowane na twardo 8 (jedno na porcję)
natka pietruszki do przybrania
Wykonanie:
Zagotować litr wody, wrzucić kostki rosołowe, wymieszać. Cebulę obrać, poszatkować, wrzucić na zimną oliwę na dużej, głębokiej patelni, mieszając smażyć przez 3-5 minut. Paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paski, dodać do cebuli, mieszając smażyć kolejne 3-5 minut, wrzucić do bulionu, zagotować. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać do papryki. Gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Schłodzić w lodówce. Następnie połączyć z jogurtem. Podawać z jajkiem, groszkiem ptysiowym lub grzankami i natką pietruszki. Dla wzbogacenia potrawy można dodać pikantne kabanosy.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2015/08/chodnik-paprykowy.html