Wykonanie
Składniki:
papryka czerwona 1 kg
cebula duża 3
ziemniaki 2
kostki rosołowe drobiowe 2 (lub
bulion)
oliwa 2 łyżki
sól,
pieprz,
chilijogurt naturalny lub
zsiadłe mleko 660 ml
jaja ugotowane na twardo 8 (jedno na porcję)
natka pietruszki do przybraniaWykonanie:Zagotować litr
wody, wrzucić
kostki rosołowe, wymieszać.
Cebulę obrać, poszatkować, wrzucić na zimną
oliwę na dużej, głębokiej patelni, mieszając smażyć przez 3-5 minut.
Paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paski, dodać do
cebuli, mieszając smażyć kolejne 3-5 minut, wrzucić do
bulionu, zagotować.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać do
papryki. Gotować na wolnym ogniu, aż
ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować, doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
chili. Schłodzić w lodówce. Następnie połączyć z
jogurtem. Podawać z
jajkiem,
groszkiem ptysiowym lub grzankami i
natką pietruszki. Dla wzbogacenia potrawy można dodać pikantne
kabanosy.