Wykonanie
Wczoraj dotarł do mnie grudniowy numer
Soli i
Pieprzu. Są tam naprawdę fajne pomysły na potrawy. Moją uwagę przyciągnął przepis na tortillę. Jedną z moich współlokatorek podczas wymiany studenckiej w Holandii była niezwykle żywiołowa Hiszpanka Noelia. Niezbyt za sobą przepadałyśmy, chyba głównie z uwagi na różnicę w temperamencie, ale jedno muszę dobrego o niej powiedzieć – była świetną kucharką! I właśnie tortilla była jej daniem popisowym. Tortilla ta była w wersji minimum, czyli takie studenckiej:
ziemniaki,
cebula,
jajka i
przyprawy. Tortilla z przepisu w magazynie „Sól i Pieprz” jest wzbogacona o kilka aromatycznych składników. Zmodyfikowałam nieco sposób jej przyrządzenia, niemniej jednak składniki pozostały mniej więcej te same, może ilość poszczególnych się różni.Składniki na 4 osoby:6 dużych
ziemniaków2
cebule300 g
boczku parzonego200 g
pieczarekczerwona paprykapół pęczka
natki pietruszki7
jajeksól,
pieprz,
chilioliwa z oliwekZiemniaki obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na
oliwie przez około 15 minut. Na drugiej patelni smażymy pokrojony w kostkę
boczek i
cebulę wraz z pokrojonymi w paski
pieczarkami przez około 10 minut, na końcu na 2 minuty dorzucamy pokrojona bardzo drobno
paprykę. Na dno naczynia do pieczenia wykładamy
ziemniaki, następną warstwę tworzymy z zawartości II patelni. W blenderze mielimy
pietruszkę i miksujemy
jajka z dodatkiem
soli,
pieprzu i
chili. Polewamy powstałą masą wierzch naszej tortilli. Pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.Przed pieczeniem tortilla wygląda tak…

A po pieczeniu jeszcze bardziej smakowicie…


Polecam, smak jest niesamowity!