Wykonanie
No, tak. Miliony Hiszpanów nie mogą się mylić - to danie musiało okazać się pyszne. Nie może się mylić również mój Mąż, mówiąc: "Musisz mnie nauczyć to robić, będziemy powtarzać". :) Przepis pochodzi z książki
Marka Łebkowskiego "Kuchnia śródziemnomorska".
Składniki (patelnia o śr. 28 cm):6-7 średnich
ziemniakówcebula3 plastry
wędzonej szynkipół
czerwonej papryki5
jajek (ale śmiało możecie dać 1 czy 2 więcej)
oliwasól,
pieprzNa rozgrzanej
oliwie podsmażam
cebulę pokrojoną w cienkie plasterki (nie piórka) i
ziemniaki pokrojone w plastry. Mieszając od czasu do czasu, smażę, aż
ziemniaki zrobią się miękkawe i będą zarumienione. Dodaję
paprykę i
szynkę pokrojone w paseczki, doprawiam i smażę jeszcze chwilę.
Jajka roztrzepuję i dodaję
pieprz i
sól, wylewam na patelnię z resztą składników. Smażę nie dłużej niż 5 minut, aż tortilla od
spodu ładnie się zrumieni. I teraz następuje jedyna trudność: omlet trzeba przewrócić. Ja zrobiłam to tak: zsunęłam go na pokrywkę od patelni i, podtrzymując łyżką, zsunęłam drugą stroną na patelnię. Smażę jeszcze chwilę, aż druga strona również się zrumieni. Tortillę kroję na ćwiartki. Można jeść ją zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przepis bierze udział w akcji: