Wykonanie

Składniki:
kapusta czerwona ok. 20 dag
cebula 1/4tłuszcz 5 dag
mąka pszenna 1,5 łyżki
jabłka kwaśne (antonówki) 1
sól,
cukier,
pieprz lub
ostra papryka, gałka muszkatałowa,
sok z cytrynyWykonanie:
Kapustę obrać, opłukać, poszatkować, zalać wrzącą
wodą, dodać trochę tłuszczu i ugotować na silnym ogniu pod przykryciem.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do
kapusty.

Stopić tłuszcz, dodać poszatkowaną
cebulę,

wsypać
mąkę, zrumienić na jasnozłoty kolor,

rozprowadzić
wywarem z
kapusty,

mieszając zagotować.
Kapustę podprawić zasmażką.

Przyprawić do smaku
solą,
cukrem,
pieprzem (
papryką),
gałką muszkatałową i
sokiem z cytryny, zagotować.Podawać do smażonej
ryby, drobiu,
parówek (serdelków) na gorąco itp. z dodatkiem
ziemniaków.