ßßß Cookit - przepis na Kapusta czerwona zasmażana z jabłkami

Kapusta czerwona zasmażana z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
kapusta czerwona ok. 20 dag
cebula 1/4
tłuszcz 5 dag
mąka pszenna 1,5 łyżki
jabłka kwaśne (antonówki) 1
sól, cukier, pieprz lub ostra papryka, gałka muszkatałowa, sok z cytryny
Wykonanie:
Kapustę obrać, opłukać, poszatkować, zalać wrzącą wodą, dodać trochę tłuszczu i ugotować na silnym ogniu pod przykryciem. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty.
Stopić tłuszcz, dodać poszatkowaną cebulę,
wsypać mąkę, zrumienić na jasnozłoty kolor,
rozprowadzić wywarem z kapusty,
mieszając zagotować. Kapustę podprawić zasmażką.
Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem (papryką), gałką muszkatałową i sokiem z cytryny, zagotować.
Podawać do smażonej ryby, drobiu, parówek (serdelków) na gorąco itp. z dodatkiem ziemniaków.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2014/03/kapusta-czerwona-zasmazana-z-jabkami.html