ßßß
Składniki:kapusta czerwona ok. 20 dagcebula 1/4tłuszcz 5 dagmąka pszenna 1,5 łyżkijabłka kwaśne (antonówki) 1sól, cukier, pieprz lub ostra papryka, gałka muszkatałowa, sok z cytrynyWykonanie:
Kapustę obrać, opłukać, poszatkować, zalać wrzącą wodą, dodać trochę tłuszczu i ugotować na silnym ogniu pod przykryciem. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty.
Stopić tłuszcz, dodać poszatkowaną cebulę,
wsypać mąkę, zrumienić na jasnozłoty kolor,
rozprowadzić wywarem z kapusty,
mieszając zagotować. Kapustę podprawić zasmażką.
Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem (papryką), gałką muszkatałową i sokiem z cytryny, zagotować.Podawać do smażonej ryby, drobiu, parówek (serdelków) na gorąco itp. z dodatkiem ziemniaków.