ßßß
Cookit - przepis na Pasta Carbonara
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pasta Carbonara
Składniki
Surowy boczek
Szynka wędzona
Oliwa z oliwek
Masło
Mleko
Tymianek
Sól
Pieprz
Wykonanie
Klasyczny sos z włoską panczettą,
jajkami
i
parmezanem
Składniki:
makaron
conchiglioni rigati (karbowane muszle - duże; ja użyłam świderków) 70 dag
jaja
3świeżo starty
parmezan
(ja go nie lubię, więc używam
żółtego sera
Gouda) 5 dagpancetta (lub
surowy boczek
albo
szynka wędzona
) 10 dag
oliwa
1 łyżka
masło
2 łyżki
mleko
2 łyżki
tymianek
1 łyżka
sól
,
pieprz
Wykonanie:
Makaron
ugotować (al. dente) w osolonym wrzątku z 1 łyżką
oliwy
. Odlać, odsączyć.
Jajka
roztrzepać z
mlekiem
. Dodać
tymianek
, doprawić
solą
i
pieprzem
.
Olej
z
masłem
rozgrzać na dużej patelni, aż tłuszcz zacznie się pienić. Wrzucić
boczek
lub
szynkę
i podsmażyć.
Dodać
makaron
,
jaja
i podgrzewać na
ostrym
ogniu ok. 30 sekund, aż
jaja
się zetną.
Dodać połowę
sera
i wymieszać.
Wyłożyć na talerze, posypać resztą
sera
i podawać.Wariant:
Śmietanowy
sos Carbonara uzyskamy dodając do
jajek
i
mleka
4 łyżki gęstej
śmietany
.
Źródło:
http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2014/01/pasta-carbonara.html
Przepisy powiązane
Pieczona młoda marchewka - Fotokulinarnie
Klopsy pod marchewkowym puchem
Pomidorowe bułeczki
Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem Gruyère/Cheesy potato zucchini gratin
Dorada z grilla
Składniki powiązane (0)