ßßß
Składniki:makaron conchiglioni rigati (karbowane muszle - duże; ja użyłam świderków) 70 dagjaja 3świeżo starty parmezan (ja go nie lubię, więc używam żółtego sera Gouda) 5 dagpancetta (lub surowy boczek albo szynka wędzona) 10 dagoliwa 1 łyżkamasło 2 łyżkimleko 2 łyżkitymianek 1 łyżkasól, pieprzWykonanie:
Makaron ugotować (al. dente) w osolonym wrzątku z 1 łyżką oliwy. Odlać, odsączyć. Jajka roztrzepać z mlekiem. Dodać tymianek, doprawić solą i pieprzem.Olej z masłem rozgrzać na dużej patelni, aż tłuszcz zacznie się pienić. Wrzucić boczek lub szynkę i podsmażyć.
Dodać makaron, jaja i podgrzewać na ostrym ogniu ok. 30 sekund, aż jaja się zetną.
Dodać połowę sera i wymieszać.
Wyłożyć na talerze, posypać resztą sera i podawać.Wariant:Śmietanowy sos Carbonara uzyskamy dodając do jajek i mleka 4 łyżki gęstej śmietany.