ßßß Cookit - przepis na Pasta Carbonara

Pasta Carbonara

nazwa

Wykonanie

Klasyczny sos z włoską panczettą, jajkami i parmezanem
Składniki:
makaron conchiglioni rigati (karbowane muszle - duże; ja użyłam świderków) 70 dag
jaja 3
świeżo starty parmezan (ja go nie lubię, więc używam żółtego sera Gouda) 5 dag
pancetta (lub surowy boczek albo szynka wędzona) 10 dag
oliwa 1 łyżka
masło 2 łyżki
mleko 2 łyżki
tymianek 1 łyżka
sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron ugotować (al. dente) w osolonym wrzątku z 1 łyżką oliwy. Odlać, odsączyć. Jajka roztrzepać z mlekiem. Dodać tymianek, doprawić solą i pieprzem.
Olej z masłem rozgrzać na dużej patelni, aż tłuszcz zacznie się pienić. Wrzucić boczek lub szynkę i podsmażyć.
Dodać makaron, jaja i podgrzewać na ostrym ogniu ok. 30 sekund, aż jaja się zetną.
Dodać połowę sera i wymieszać.
Wyłożyć na talerze, posypać resztą sera i podawać.
Wariant:
Śmietanowy sos Carbonara uzyskamy dodając do jajek i mleka 4 łyżki gęstej śmietany.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2014/01/pasta-carbonara.html