Wykonanie
Gdy mamy niespodziewanych gości, ta szybka w przygotowaniu i syta przekąska na pewno im zasmakuje. Zainspirował mnie przepis M. Ziętkowskiej, który lekko zmodyfikowałam.4
kajzerki2 duże
pomidory lub
pomidory w puszce4
jajka3-4 łyżki
mlekatrochę
masła i
oliwysól i
pieprzbazylia i
tymianekZ
bułek należy odkroić wierzchy. Wyjmujemy z nich miąższ, który przekładamy do miseczki i zalewamy
mlekiem. Wydrążone
bułki smarujemy od wewnątrz i od zewnątrz
masłem.
Pomidory rozdrabniamy i wraz z sosem przelewamy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy namoczony miąższ z
bułek i dusimy, aż powstanie gęsta masa. Doprawiamy
przyprawami.

Masą
pomidorową nadziewamy
bułki, a następnie w tym nadzieniu robimy dołek, w który wbijamy
jajko. Można posypać też
ziołami.
Bułki wstawiamy na 10-15minut do nagrzanego piekarnika na 190-200st.
Białko powinno się ściąć, a
bułki zrumienić.