Wykonanie
Pyszne, ale drogie i pracochłonne.

Składniki:
wafleCiasto
orzechowe:
jaja 5
orzechy włoskie potłuczone ¾ szklanki
cukier ½ szklanki
mąka ziemniaczana 5 łyżek
bułka tarta 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczkaCiasto
kakaowe:
jaja 6
cukier ½ szklanki
mąka pszenna ½ szklanki
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 2 łyżkiKrem I:
mleko 1 szklanka
cukier ½ szklanki
masło roślinne lub
margaryna 250 g
mleko w proszku 2 szklanki
kakao 1 łyżka
orzechy włoskie tłuczone ½ szklankiKrem II:
masło roślinne lub
margaryna 250 gNutella 4 duże łyżki
spirytus 2 łyżkiKrem III:
mleko 1 szklanka
cukier 1 łyżka
cukier waniliowy 1
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżkażółtka2-3
masło roślinne lub
margaryna 125 gWykonanie:

Przygotować ciasto
orzechowe:
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać
cukier i po 1
żółtku. Następnie
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
orzechy i
tartą bułkę. Dokładnie wymieszać i piec ok. 35 w 180 stopniach. Wystudzić podzielić na 2 placki.

Przygotować ciasto
kakaowe:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać
cukier i
żółtka. Wsypać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
kakao, dodać
olej. Dokładnie połączyć i piec ok. 35 w 180 stopniach. Wystudzić podzielić na 2 placki.Przygotować krem I:Zagotować
mleko z
cukrem i
kakao. Wystudzić.

Dodać
mleko w proszku.
Masło utrzeć na puszystą masę,

stopniowo dodawać wystudzone
mleko kakaowe. Na koniec dodać
orzechy. Wymieszać.

Przygotować krem II:
Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać Nutellę i
spirytus.Przygotować krem III:

1/2 szklanki
mleka zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym. Resztę
mleka wymieszać z
mąką i
żółtkami i wlewać powoli na gotujące się
mleko z
cukrem.Mieszając zagotować. Wystudzić.

Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać ugotowaną masę.Przełożyć:
wafel, krem I, ciasto
orzechowe, krem II, ciasto
kakaowe, krem III, ciasto
orzechowe, krem II, ciasto
kakaowe, krem I,
wafel. Polać pomadą
czekoladową.