ßßß
Składniki:wafleCiasto orzechowe:jaja 5orzechy włoskie potłuczone ¾ szklankicukier ½ szklankimąka ziemniaczana 5 łyżekbułka tarta 1 łyżkaproszek do pieczenia 1 łyżeczkaCiasto kakaowe:jaja 6cukier ½ szklankimąka pszenna ½ szklankikakao 3 łyżkiproszek do pieczenia 1 łyżeczkaolej 2 łyżkiKrem I:mleko 1 szklankacukier ½ szklankimasło roślinne lub margaryna 250 gmleko w proszku 2 szklankikakao 1 łyżkaorzechy włoskie tłuczone ½ szklankiKrem II:masło roślinne lub margaryna 250 gNutella 4 duże łyżkispirytus 2 łyżkiKrem III:mleko 1 szklankacukier 1 łyżkacukier waniliowy 1mąka pszenna 1 łyżkamąka ziemniaczana 1 łyżkażółtka2-3masło roślinne lub margaryna 125 gWykonanie:
Przygotować ciasto orzechowe:Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier i po 1 żółtku. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i tartą bułkę. Dokładnie wymieszać i piec ok. 35 w 180 stopniach. Wystudzić podzielić na 2 placki.
Przygotować ciasto kakaowe:Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, dodać olej. Dokładnie połączyć i piec ok. 35 w 180 stopniach. Wystudzić podzielić na 2 placki.Przygotować krem I:Zagotować mleko z cukrem i kakao. Wystudzić.
Dodać mleko w proszku.Masło utrzeć na puszystą masę,
stopniowo dodawać wystudzone mleko kakaowe. Na koniec dodać orzechy. Wymieszać.
Przygotować krem II:Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać Nutellę i spirytus.Przygotować krem III:
1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszać z mąką i żółtkami i wlewać powoli na gotujące się mleko z cukrem.Mieszając zagotować. Wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać ugotowaną masę.Przełożyć: wafel, krem I, ciasto orzechowe, krem II, ciasto kakaowe, krem III, ciasto orzechowe, krem II, ciasto kakaowe, krem I, wafel. Polać pomadą czekoladową.