Wykonanie
Dziś wpisuję zaległe ciasto urodzinowe z lata, kiedy to świętowaliśmy całą rodziną. Niestety choć to była planowana impreza, panowało takie zamieszanie i nie zdążyłam zrobić zdjęcia w całości. Jedynie co udało mi się uchwycić to kawałki.


Ciasto
orzechowe:5
jajek1/2 szklanki
cukru kryształu10 dag
mąki pszennej10 dag
orzechów włoskich krojonych1 płaska łyżka
bułki tartej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę utrwalić
cukrem, i ciągle ubijając dodać
żółtka. Do ubitej masy dodać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia,
orzechy oraz
bułkę tartą i delikatnie wymieszać. Upiec.Ciasto
kakaowe:6
jajek1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
olejuWykonanie:Ciasto
kakaowe wykonać w ten sam sposób co ciasto
orzechowe. Upiec w tej samej formie co ciasto pierwsze.Oba ciasta przekroić na 2 blaty i nasączyć ponczem z
herbaty z
cytryną.Masa I:1 szklanka
mleka1/2 szklanki
cukru1 kostka
masła2 szklanki
mleka w proszku1 łyżka
kakao1/2 szklanki krojonych
orzechów włoskichWykonanie:
Mleko cukier,
kakao zagotować, wystudzić.
Masło utrzeć, dodawać wystudzone
mleko, wsypywać
mleko w proszku, dodać
orzechy.Masa II:1,5 kostki
masła4 duże łyżki nutelli2 łyżki
spirytusuWykonanie:
Margarynę utrzeć i połączyć z nutellą. Zaostrzyć
spirytusem.Masa III:2 szklanki
mleka2 łyżki
cukru2
cukry waniliowe2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej5
żółtek1 kostka
masła1 mały
jogurt owocowy ( jogobella )Wykonanie:Jedną szklankę
mleka zagotować z
cukrem i
cukrami waniliowymi, w drugiej szklance
mleka rozmieszać
mąki i
żółtka, wlewać stopniowo, na gotujące
mleko, i pogotować chwilę ciągle mieszając. Wystudzić.
Masło utrzeć dodając
budyń i na końcu
jogurt.Dodatkowo:2 sztuki
waflaPrzełożenie ciasta:
wafelmasa Iciasto
orzechowemasa IIciasto
kakaowemasa IIIciasto
orzechowemasa IIciasto
kakaowemasa I
wafelpolewa