ßßß
Składniki:ciasto francuskie ok. 300 gseler, marchew, por po 10 dag (ja używam mieszanki warzywnej mrożonej)żółtka 2bułka tarta 2 łyżkiudziec indyka bez kości ok. 1 kgsól, pieprz, opcjonalnie tymianekolej
Wykonanie:Warzywa umyć, drobno pokroić, zmieszać z żółtkiem i tartą bułką.Udziec indyka obrać ze skóry, posypać solą i pieprzem, napełnić częścią warzyw,
zamknąć, związać nicią.Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Przełożyć na blaszkę i zapiekać przez 30 minut w 200 stopniach. Odstawić do wystygnięcia. (Ja tylko zapiekam przez 40 minut w 180 stopniach.)
Na cieście francuskim ułożyć resztę mieszanki warzywnej, posolić i popieprzyć. Na wierzchu ułożyć indyka (bez nici)
i owinąć ciastem. Posmarować rozbitym żółtkiem i wstawić do lodówki. Następnie ułożyć na blasze spłukanej zimną wodą lub w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 stopni. Piec indyka w cieście przez ok. 30 minut.
Kroić w plastry.Znawcy polecają świeży groszek i kukurydzę jako idealne dodatki.