Wykonanie

Składniki:
ciasto francuskie ok. 300 g
seler,
marchew,
por po 10 dag (ja używam
mieszanki warzywnej mrożonej)
żółtka 2
bułka tarta 2 łyżki
udziec indyka bez kości ok. 1 kg
sól,
pieprz, opcjonalnie
tymianekolej
Wykonanie:Warzywa umyć, drobno pokroić, zmieszać z
żółtkiem i
tartą bułką.
Udziec indyka obrać ze skóry, posypać
solą i
pieprzem, napełnić częścią warzyw,

zamknąć, związać nicią.Obsmażyć na
oleju ze wszystkich stron. Przełożyć na blaszkę i zapiekać przez 30 minut w 200 stopniach. Odstawić do wystygnięcia. (Ja tylko zapiekam przez 40 minut w 180 stopniach.)

Na cieście francuskim ułożyć resztę
mieszanki warzywnej, posolić i popieprzyć. Na wierzchu ułożyć
indyka (bez nici)

i owinąć
ciastem. Posmarować rozbitym
żółtkiem i wstawić do lodówki. Następnie ułożyć na blasze spłukanej zimną
wodą lub w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 stopni. Piec
indyka w cieście przez ok. 30 minut.

Kroić w plastry.Znawcy polecają świeży
groszek i
kukurydzę jako idealne dodatki.