ßßß
W moim domu rodzinnym sałatka jarzynowa to obowiązkowe danie na Święta Bożonarodzeniowe i Wielkanocne. Zawsze ja zajmuję się jej krojeniem. I bezapelacyjnie najlepiej smakuje drobno pokrojona :)Składnikimarchewka, około 6 średnichpietruszka, 2 średnieseler, 1/2 małegojajka, 10 sztukogórki kwaszone, 4 sztukipor, 1/5 (zielona część)groszek konserwowy, 1 puszkakukurydza, 1 puszkafasola czerwona, 1 puszkasól, pieprzmajonez, 400-600 mlSposób przygotowaniaMarchew, pietruszkę i seler obrać. Zalać wodą i ugotować na miękko. Jajka ugotować na twardo, a następnie obrać.Ostudzone warzywa, jajka, ogórki i por pokroić w drobną kosteczkę.Groszek, kukurydzę i fasolę wrzucić na sitko. Przelać zimną wodą. Poczekać, aż ocieknie.Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie połączyć z majonezem. Wstawić do lodówki na klika godzin, aby się przegryzła.