Wykonanie

W moim domu rodzinnym
sałatka jarzynowa to obowiązkowe danie na Święta Bożonarodzeniowe i Wielkanocne. Zawsze ja zajmuję się jej krojeniem. I bezapelacyjnie najlepiej smakuje drobno pokrojona :)Składniki
marchewka, około 6 średnich
pietruszka, 2 średnie
seler, 1/2 małego
jajka, 10 sztuk
ogórki kwaszone, 4 sztuki
por, 1/5 (zielona część)
groszek konserwowy, 1 puszka
kukurydza, 1 puszka
fasola czerwona, 1 puszka
sól,
pieprzmajonez, 400-600 mlSposób przygotowania
Marchew,
pietruszkę i
seler obrać. Zalać
wodą i ugotować na miękko.
Jajka ugotować na twardo, a następnie obrać.Ostudzone warzywa,
jajka,
ogórki i
por pokroić w drobną kosteczkę.
Groszek,
kukurydzę i
fasolę wrzucić na sitko. Przelać zimną
wodą. Poczekać, aż ocieknie.Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. Przyprawić
solą i
pieprzem. Następnie połączyć z
majonezem. Wstawić do lodówki na klika godzin, aby się przegryzła.