Wykonanie


Opis : Tradycyjna polska
sałatka, która w poszczególnych regionach posiada daną nazwę i składa się z różnych składników, ale przede wszystkim przeważają w niej gotowane warzywa. Jest to chyba jedna z najstarszych i najbardziej popularnych sałatek w Polsce. Obecna na naszych stołach w każde święta, a także na spotkaniach rodzinnych lub po prostu jako danie na śniadanie i kolacje.Właściwe dobranie ilości składników zawartych w
sałatce jarzynowej sprawia, że jedna jej wersja smakuje nam bardziej, a druga mniej. Ja już
doszłam do swoich odpowiednich proporcji i przedstawiam Wam swoją wersję tej sałatki. Może przyda się tym, którzy jeszcze szukają "swojej" sałatki jarzynowej.Szczerze polecam.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własnyIlość : 2 litryWskazówka :Warzywa, które zostaną poddane gotowaniu, powinny
mieć grupowo przybliżone do siebie rozmiary (np.
ziemniaki tej samej wielkości,
marchewki tej samej wielkości itd., aby były miękkie w tym samym czasie).Składniki :6 dużych
jajek6 średnich
ziemniaków3 średnie
marchewki3 średnie
pietruszki1/4-1/5 małego
selera1 puszka
kukurydzy1 puszka
groszku (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi)
ogórki kiszone (zawartość słoika o poj. 1 l) lub
ogórki korniszony (3/4 zawartości słoika o poj. 1 l)1/2 średniego
poraok. 1 średni słoiczek
Majonezu Dekoracyjnego
Winiary (400 ml)
sólpieprzPrzygotowanie :Nieobrane i umyte
ziemniaki,
marchewki,
pietruszki oraz
jajka wkładamy do jednego garnka zalanego
wodą tak, aby całkowicie przykryło warzywa lub wkładamy do szybkowara.Gotujemy do miękkości, a najlepiej jak będą lekko al dente (w garnku z
wodą trwa to ok. 45 min., a w szybkowarze 20 min. po włączeniu się syczącego korka), pamiętając, żeby wcześniej wyciągnąć
marchew,
seler i
pietruszkę, aby nie były za miękkie (w szybkowarze warzywa te powinny być wyciągnięte 15 min. po włączeniu się syczącego korka).Gotowe warzywa oraz
jajka wyciągamy i studzimy.Chłodzimy, aby składniki się lepiej kroiły i nie powstała miazga.Obieramy
jajka ze skorupki i kroimy w kostkę.Resztę ugotowanych warzyw obieramy delikatnie nożykiem ze skórki, aby odeszła tylko sama skórka.Kroimy w małą kostkę (ja używam kratki żelaznej i krojenie idzie sprawniej).
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Groszek odsączamy z zalewy.
Ogórki kiszone kroimy w kostkę ok. 0,5/0,5 cm.
Pora kroimy w drobną kostkę.Dodajemy
majonez.Dodajemy
sól i
pieprz.Wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy, aby nie zmiażdżyć warzyw.Podajemy zaraz po przyrządzeniu lub schłodzone, według upodobań, np.
solo z
pieczywem i
wędlinami.Przechowujemy w zamkniętym lub przykrytym szczelnie naczyniu w lodówce, a
sałatka zachowa dłużej świeżość.