Wykonanie
Co zwykle robisz z warzywami, które gotują się w wywarze na zupę? Otóż
marchewka,
pietruszka i
seler, jeśli są ugotowane, a nie rozgotowane, stanowią świetną bazę na pyszną
sałatkę! Zwłaszcza, że już same w sobie przesiąknięte są
przyprawami, które zazwyczaj dodajemy do
wywaru (
ziele angielskie,
pieprz,
liść laurowy,
lubczyk itp).Wystarczy tylko kilka dodatkowych składników i pyszna
sałatka jarzynowa gotowa :) Na drugie śniadanie super! ;) Aby ją urozmaicić dodaję to, co akurat mam pod ręką, oprócz składników poniżej może to być np.
natka pietruszki lub odrobina pokrojonej
szynki.Składniki:- 2
marchewki ugotowane w wywarze- 1 - 2
pietruszki ugotowane w wywarze- kawałek
selera ugotowanego w wywarze*- 2
jajka ugotowane na twardo- 1 nieduża
cebulka- 1
ogórek kiszony (lub 2 małe)- kilka łyżek
kukurydzy,
groszku lub
fasoli z puszki**- 2 - 3 łyżki
majonezu-
sól,
pieprz do smaku* jeśli jest to duży kawał, wykorzystaj część :)** tym razem użyłam ok. 1/2 puszki
czerwonej fasoli gotowanej na parzePrzygotowanie:1. Warzywa i
jajka kroimy w drobną kostkę. Mieszamy w misce z
kukurydzą,
groszkiem lub
fasolą z puszki.2. Dodajemy
majonez, doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy i gotowe ;)A jeśli uważasz ten przepis za przydatny, zostaw komentarz lub wpadnij na Facebook'owy funpage! :)
