ßßß Cookit - przepis na Sałatka jarzynowa z warzyw z zupy

Sałatka jarzynowa z warzyw z zupy

nazwa

Wykonanie

Co zwykle robisz z warzywami, które gotują się w wywarze na zupę? Otóż marchewka, pietruszka i seler, jeśli są ugotowane, a nie rozgotowane, stanowią świetną bazę na pyszną sałatkę! Zwłaszcza, że już same w sobie przesiąknięte są przyprawami, które zazwyczaj dodajemy do wywaru (ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, lubczyk itp).
Wystarczy tylko kilka dodatkowych składników i pyszna sałatka jarzynowa gotowa :) Na drugie śniadanie super! ;) Aby ją urozmaicić dodaję to, co akurat mam pod ręką, oprócz składników poniżej może to być np. natka pietruszki lub odrobina pokrojonej szynki.
Składniki:
- 2 marchewki ugotowane w wywarze
- 1 - 2 pietruszki ugotowane w wywarze
- kawałek selera ugotowanego w wywarze*
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 nieduża cebulka
- 1 ogórek kiszony (lub 2 małe)
- kilka łyżek kukurydzy, groszku lub fasoli z puszki**
- 2 - 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
* jeśli jest to duży kawał, wykorzystaj część :)
** tym razem użyłam ok. 1/2 puszki czerwonej fasoli gotowanej na parze
Przygotowanie:
1. Warzywa i jajka kroimy w drobną kostkę. Mieszamy w misce z kukurydzą, groszkiem lub fasolą z puszki.
2. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy i gotowe ;)
A jeśli uważasz ten przepis za przydatny, zostaw komentarz lub wpadnij na Facebook'owy funpage! :)
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2014/02/saatka-jarzynowa-z-warzyw-z-zupy.html