Wykonanie
Podstawę pizzy stanowi proste
ciasto drożdżowe, które wg poniższego przepisu zawsze się udaje. Dodatki zależą od naszych upodobań
smakowych.

Składniki:Ciasto:
mąka pszenna 35 dag
drożdże 3,5 dag
cukier,
sól po 0,5 łyżeczkiletnia
woda 0,5 szklanki
olej 3-4 łyżkiDodatki:
szynka,
salami plastry
papryka 1 pokrojona w paski
pomidor 1 pokrojony w drobne cząstki
cebula 1 pokrojona w piórka
pieczarki 2-3 pokrojone w plastry
kukurydza z puszki
oliwkiser żółty 25 dag
koncentrat pomidorowy + ulubione
ziołaWykonanie:
Drożdże rozczynić z
cukrem i połową
wody. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż podwoją swoją objętość). Do miski wsypać
mąkę,
sól, dodać wyrośnięte
drożdże, resztę
wody,
olej i wyrobić ciasto, by odstawało od ścianek naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło. W tym czasie przygotować dodatki, zetrzeć
ser na tarce o grubych oczkach. Gomułkę wyłożyć na stolnicę oprószoną
mąką, rozwałkować na kształt formy i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej
olejem. Ciasto posmarować koncentratem wymieszanym z
ziołami i układać dodatki. Posypać
startym serem,

skropić
masłem i upiec w piekarniku w 180 stopniach (ok. 30-40 minut). Podawać z
sosem czosnkowo-bazyliowym lub
keczupem.