ßßß

Wegetariańska przez przypadek. Bo zazwyczaj dla brata przygotowuję identyczną wersję tylko z dodatkiem kurczaka. Ale, bez mięsnego dodatku też dała radę.Przygotowywana wspólnie z Olalą.
3 szklanki mąki pszennej1/3 kostki drożdży1 łyżeczka cukru2 łyżki oliwy z oliwek1 szklanka letniej przegotowanej wody1/2 łyżeczki soli + zioła prowansalskiekoncentrat pomidorowy + zioła0.5kg pieczarek1 papryka1 puszka kukurydzy150g sera żółtegoZrobić rozczyn z drożdży, cukru, połowy wody i pozostawić do wyrośnięcia przykryte szmatką. Do mąki dodać sól, oliwę, resztę wody i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od rąk, a jego konsystencja będzie puszysta. Pozostawić w ciepłym miejscu na 20minut.Blaszkę przesmarować oliwą, ciasto rozwałkować na blaszce.Ciasto posmarować przecierem pomidorowym. Pieczarki i papryką obsmażyć. Dodać kukurydzę i posypać żółtym serem. Piec 30min w 180stopniach.