Wykonanie
Poranek zaczęty ostatnim w zimowym semestrze egzaminem.Prosto z sali wybiegłam na tramwaj. Kiedy dojechałam do mieszkania, na przystanku czekał już mój gość. Slyvvia zawitała do Poznania. Kulinarne bloggerki zaczęły swoją znajomość od garów.Czekając na Olalą zaczęłyśmy kuchenny maraton. W końcu był Międzynarodowy Dzień Pizzy.
* Zdjęcia autorstwa Slyvvi1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej2 szklanki pszennej1/3 kostki
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżka
oliwy1 szklanka letniej przegotowanej
wody1/2 łyżeczki
soli +
zioła prowansalskieZrobić rozczyn z
drożdży,
cukru, połowy
wody i pozostawić do wyrośnięcia przykryte szmatką. Do
mąki dodać
sól,
oliwę, resztę
wody i wyrośnięte
drożdże. Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od rąk, a jego konsystencja będzie puszysta. Pozostawić w ciepłym miejscu na 20minut.Blaszkę przesmarować
oliwą, ciasto rozwałkować na blaszce.
koncentrat pomidorowy +
zioła2 duże filety z
łososiasól+
pieprzŁososia pokroić na kawałki, smażyć na łyżeczce
oliwy, doprawić
solą i
pieprzem0.5kg
pieczarek1
papryka1 puszka
kukurydzy150g
sera żółtegoCiasto posmarować
przecierem pomidorowym.
Pieczarki obsmażyć. Dodać
łososia,
kukurydzę,
paprykę, posypać
żółtym serem. Piec 30min w 180stopniach.