ßßß Cookit - przepis na Zupa fasolowa - dietetyczna

Zupa fasolowa - dietetyczna

nazwa

Wykonanie

Fasola zawiera dużo białka roślinnego, potas, wapń i fosfor. Ma również cyt." substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu (źródło: poradnikzdrowie.pl). Żeby nie było tak pięknie to powoduje wzdęcia i gazy, bardzo kłopotliwe z resztą. Można temu chociaż odrobinę zaradzić. Wystarczy ją namoczyć na noc i odcedzić. Traci wówczas część witamin ale jak to mówią "coś za coś".
Po tym, jakże pouczającym (dla mnie samej przede wszystkim) wstępie przejdę do przepisu ;)
Składniki:
250 g fasoli "Piękny Jaś"
100 g chudego wędzonego boczku
1 średnia marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera
2 ząbki czosnku
1 cebulka
10 szt. suszonych grzybów
liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec (po 2-3 szt.)
2 płaskie łyżki przyprawy typu Vegeta lub 1 kostka rosołowa, lub własna suszona vegeta
1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
przyprawy: majeranek, gałka muszkatołowa, chilli, sól, pieprz - do smaku
2 l wody
Groch namoczyć najlepiej na noc, następnie odcedzić. Jarzyny obrać, wypłukać, zalać zimną wodą, gotować. Cebulkę obrać i opiec (jak do rosołu) dodać do jarzyn wraz z obranym czosnkiem, grzybkami, liściem, zielem, jałowcem i odrobiną boczku. Gotować 0,5 godziny na niewielkim ogniu. Wyciągnąć czosnek dodać groch i gotować do miękkości (u mnie 45-50 min). Następnie dodać Vegety najlepiej suszonej własnej wówczas należy dosolić zupę. (Jeśli używacie Vegety bądź innej przyprawy tego typu najpierw spróbujcie i oceńcie czy jest taka potrzeba.) Skrobię rozmieszać w 1/3 szklanki wody dodać do zupy zagotować i przyprawić majerankiem, świeżo startą gałką odrobiną chilli i pieprzu.
Ps. nie obawiajcie się wędzonego boczku nie jest go dużo a posmak wędzonki w grochówce jest niezastąpiony.
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2015/01/grochowka-dietetyczna.html