Wykonanie
Fasola zawiera dużo
białka roślinnego, potas, wapń i fosfor. Ma również cyt." substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu (źródło: poradnikzdrowie.pl). Żeby nie było tak pięknie to powoduje wzdęcia i gazy, bardzo kłopotliwe z resztą. Można temu chociaż odrobinę zaradzić. Wystarczy ją namoczyć na noc i odcedzić.
Traci wówczas część witamin ale jak to mówią "coś za coś".Po tym, jakże pouczającym (dla mnie samej przede wszystkim) wstępie przejdę do przepisu ;)

Składniki:250 g
fasoli "Piękny Jaś"100 g chudego
wędzonego boczku1 średnia
marchewka, 1
pietruszka, kawałek
selera2 ząbki
czosnku1
cebulka10 szt.
suszonych grzybówliść laurowy,
ziele angielskie,
jałowiec (po 2-3 szt.)2 płaskie łyżki
przyprawy typu
Vegeta lub 1
kostka rosołowa, lub własna suszona
vegeta1,5 łyżki
skrobi kukurydzianejprzyprawy:
majeranek,
gałka muszkatołowa,
chilli,
sól,
pieprz - do smaku2 l
wodyGroch namoczyć najlepiej na noc, następnie odcedzić. Jarzyny obrać, wypłukać, zalać zimną
wodą, gotować.
Cebulkę obrać i opiec (jak do rosołu) dodać do jarzyn wraz z obranym
czosnkiem,
grzybkami, liściem, zielem, jałowcem i odrobiną
boczku. Gotować 0,5 godziny na niewielkim ogniu. Wyciągnąć
czosnek dodać
groch i gotować do miękkości (u mnie 45-50 min). Następnie dodać
Vegety najlepiej suszonej własnej wówczas należy dosolić zupę. (Jeśli używacie
Vegety bądź innej
przyprawy tego typu najpierw spróbujcie i oceńcie czy jest taka potrzeba.)
Skrobię rozmieszać w 1/3 szklanki
wody dodać do zupy zagotować i przyprawić
majerankiem, świeżo startą gałką odrobiną
chilli i
pieprzu.Ps. nie obawiajcie się
wędzonego boczku nie jest go dużo a posmak wędzonki w grochówce jest niezastąpiony.