Wykonanie
Czasami przychodzą takie smaczki, że aż chce się wsiąść w samochód i jechać do KFC albo McDonalda niestety ani jedno, ani drugie jest mi nie po drodze, dlatego zdarzyło mi się upichcić coś podobnego na wzór KFC. Oczywiście nie mam złudzeń, że oryginał to, to nie jest ale było podobnie ;)

Składniki:4 skrzydełka z
kurczaka1 pojedyncza pierś4 pałeczkimarynata100 g
płatków kukurydzianychMięso płuczemy i porcjujemy:skrzydełka na pół a najcieńsza część odrzucamypierś kroimy w kawałki 1 , 5 cm szerokościSkładniki na marynatę:1
jajko1 łyżka
skrobi ziemniaczanej, 1łyżka
mąki pszennej2 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka
musztardy Dijon, 1 łyżka
ketchupu pikantnego2 ząbki
czosnku,1/2
papryczki chili lub łyżeczka w proszku (można pominąć)1 łyżeczka
papryki słodkiej i
carry1 łyżka
vegetyzioła:
bazylia,
oregano,
mięta,
rozmarynZioła płuczemy, drobno kroimy.
Czosnek obieramy, miażdżymy. Papryczkę kroimy w drobniutką kostkę (bez nasion).
Jajko roztrzepujemy widelcem dodajemy
jogurt,
musztardę,
ketchup i resztę składników. Mieszamy by składniki się połączyły.Do marynaty wkładamy
mięso i zostawiamy na minimum 3 godziny w lodówce. Najlepiej jest zostawić na całą noc.
Płatki wkładamy do woreczka i miażdżymy wałkiem w bardzo drobniutkie kawałeczki.
Mięso wyciągamy z marynaty obtaczamy w płatkach i smażymy na głębokim
oleju na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i dopiekamy w piekarniku około 40 minut w 200st.CJeżeli pokusicie się na samą
pierś z kurczaka to wystarczy ją podsmażyć na głębokim tłuszczu będzie upieczona i soczysta. Natomiast pałeczki z
kurczaka niestety się nie usmażą trzeba je podpiec.

Podałam z
zieloną sałatą i
pomidorami w sosie francuskim.