Wykonanie
Pożywna i przede wszystkim zdrowa zupa na bazie
kapusty kiszonej, która ma dużo witaminy C i E.Składniki:0,5 kg
żeberek wieprzowych0,5 kg
kapusty kiszonej2 średnie
cebule2 ząbki
czosnku1
marchewka5
grzybków suszonychskórka z
boczku (opcjonalnie)6
ziemniakówjogurt naturalny2 łyżki
skrobi kukurydzianejprzyprawy: 3
ziela angielskie, 2
liście laurowe, 2 łyżki
Vegetylistek
lubczyku, kilka gałązek świeżej
pietruszki (opcjonalnie - wrzucone luźno do zupy)
Żeberka i skórkę z
boczku zalewamy
wodą (około 2 - 2,5 l) gotujemy około 30min. W tym czasie obieramy
cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy delikatnie na łyżce
oleju dodajemy zmiażdżony
czosnek i pół minutki razem podsmażamy, przekładamy do
wywaru mięsnego. Oczyszczone, obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki i
marchewkę wrzucamy do
wywaru wraz z
grzybami i
przyprawami.
Kapustę odsączamy do garnka, kroimy na 1,5 cm kawałki. Przekładamy do zupy, wlewamy
wodę z
kapusty. Gotujemy do miękkości
mięsa i
ziemniaków (30min "na oko").
Skrobię rozprowadzamy z zimnej wodzie wlewamy do zupy i doprowadzamy do wrzenia.
Jogurt naturalny - można dać cały, ja dałam 3 łyżki - rozprowadzamy w niewielkiej ilości zupy, dodajemy do reszty. Wystarczy, że zupa odrobinę się zagotuje nawet nie jest to konieczne, wówczas
jogurt się nie zetnie. Wyciągam y
pietruszkę i
lubczyk. Zazwyczaj wią że
zieleninę nitką, wówczas nic mi nie fruwa po zupie ;)

Wspaniała ze świe ży m
szczypiorkiem.