Wykonanie
Kapuśniak- pamiętam go z dzieciństwa babcia go robiła tak pyszny do dziś czuję ten smak. Podstawą dobrego kapuśniaku jest dobra
kapusta kiszona, najlepiej ją zrobić samemu klik albo kupić od sprawdzonego dostawcy. Dodaję do zupy dużo
ziół nie ma wtedy problemu z brzuszkiem :)) Dalszą historię babcinego kapuśniaczka opowiem przepisem :)

SKŁADNIKI :
kapusta kiszona 70 dag klik jak ją zrobić
marchew 1 dużą
pietruszka korzeń 2 szt
seler korzeń 1 mały
cebula 1 mała
rozmaryn św.1 gałązkę
tymianek św. 2 gałązki
oregano św. 2 gałązki
lubczyk św. 2 gałązki
ziele angielskie 3 szt
liść laurowy 2 szt
sól,
pieprz do smaku
kminek do smaku wedle uznaniakość wieprzowa lub kawałek
żeberek,
łopatkikasza jęczmienna drobna 125 ml

SPOSÓB WYKONANIA :- nastawiam
wodę, dokładam umytą kość lub
mięso i wstawiam do gotowania-
między czasie obieram
włoszczyznę marchew kroję w kostkę drobną lub paseczki a
pietruszkę,
seler przekrawam na pół- gdy nasze
mięso zaczyna się gotować i jeżeli są to zbieram szumowiny- wtedy dodaję
włoszczyznę obraną
cebulę,
pietruszkę,
marchew,
seler,
zioła (najlepiej przewiązane nitką , aby było łatwiej je wyjąć) oraz
przyprawy- gdy warzywa już lekko zmiękły dodaję
kapustę kiszoną (jeżeli jest długa warto ją pociąć będzie się wygodniej jadło) oraz
kaszę- gotuję do miękkości warzyw oraz
kapusty i
kaszy( ja wcześniej wyciągam
cebulę z
wywaru )- gdy jest potrzeba jeszcze doprawiamy

Gdy zupa jest już gotowa wyciągam z niej
zioła,
ziela angielskie,
liść laurowy oraz
pietruszkę z
selerem, pozostawiam samą
marchew. Można spokojnie to pominąć, robię to dlatego, że moi domownicy tego nie jedzą. Ilość
ziół dodaje cudownego aromatu więc nie używam żadnych "jarzynek,
veget " lub innych cudów tego rodzaju.Zupę można zajadać samą ale ja najczęściej podaję ją z okraszonymi
ziemniakami, tak nauczyła mnie moja babcia .