ßßß Cookit - przepis na Żurek na domowym zakwasie

Żurek na domowym zakwasie

nazwa

Wykonanie

Przepis na zakwas do żurku klik oraz na miseczki chlebowe klik był czas na domowy żurek na zakwasie podany w miseczkach chlebowych. Oczywiście możemy zakupić żurek w torebce ale skład jest przerażający. A czy jakiś proszek może wygrać z domową zupą ...? Moim zdaniem nie! Przygotowanie też nie trwa długo. U mnie w domu na Wielkanoc zajada się żurek podany z ugotowanym jajkiem i oczywiście podstawa to biała kiełbasa.
SKŁADNIKI :na zupę ok 2 , 5-3 litrową przepis autorski
biała surowa 4-5 szt
marchew 2 szt większe
pietruszkę korzeń 1 szt
seler pół sztuki
cebula 1 szt
czosnek 3-4 ząbki
lubczyk 1 łyżkę
liść laurowy 2 szt
czosnek niedźwiedzi 1 łyżkę (można zastąpić majerankiem)
sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
bulionetkę 3 łyżki (klik przepis na nią )
tymianek świeży 2 gałązki
rozmaryn 1 gałązkę
boczek wędzony 20 dag
woda 2 litry
śmietana 18 % 100 ml
mąkę 3-4 łyżki jeżeli chcemy ją zagęścić
zakwas do żurku (jak go zrobić klik) 300 ml (jeżeli ktoś lubi bardziej kwaśny można dodać więcej)
jajka ilość od naszych upodobań
miseczki chlebowe (klik jak je zrobić )
SPOSÓB WYKONANIA
- biała surową wkładam do 2 litrów zimnej wody ustawiam średni ogień i gotuję
- między czasie obieram włoszczyznę i kroję ją w drobną kostkę a marchew w talarki
- obraną cebule opalam na ogniu doda to słodkiego posmaku do zupy i wzbogaci wywar
- po ok 10 minutach wrzucam obrane warzywa, cebulę i dodaję 3 łyżki bulionetki
- wrzucam liść laurowy, zgniecione nożem 3 ząbki czosnku, rozmaryn, tymianek oraz lubczyk, gotuję tak kolejne 10-13 minut
- wędzony boczek kroję w kostkę i podsmażam go z odrobiną oleju gdy jest rumiany wrzucam go do zupy
- wyjmuje z zupy cebulę, oraz białą surową którą obieram ze skóry, kroję w kawałki i ponownie wrzucam ją do zupy
- do zupy wlewam zakwas i gotuję kilka minut(jeżeli nie lubimy otrębów w zupie przelewamy go przez gęste sitko)
- między czasie gotuję jajka
- jeżeli chcemy, aby zupa była gęściejsza zagęszczamy mąką ( ja zagęszczam mąką żytnią) rozprowadzam mąkę w zimnej wodzie i wlewam ją do zupy cały czas mieszając, aby nie powstały grudki
- jeżeli jest nam za mało słona doprawiam jeszcze solą oraz pieprzę świeżo zmielonym pieprzem
- zupę zabielam śmietaną (wlewam na łyżkę którą ogrzewam zupą i wlewam śmietanę )
- do gotowej zupy na koniec rozcieram w dłoniach czosnek niedźwiedzi (można zastąpić majerankiem)
- gotowe zupę podaję w miseczkach chlebowych z ugotowanym jajkiem
żurek jest lekko kwaśny nie ma porównania z kupnym błyskawicznym żurkiem
Smacznego
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/04/zurek-na-domowym-zakwasie.html