Wykonanie
Przepis na zakwas do
żurku klik oraz na miseczki
chlebowe klik był czas na domowy żurek na zakwasie podany w miseczkach
chlebowych. Oczywiście możemy zakupić żurek w torebce ale skład jest przerażający. A czy jakiś proszek może wygrać z domową zupą ...? Moim zdaniem nie! Przygotowanie też nie trwa długo. U mnie w domu na Wielkanoc zajada się żurek podany z ugotowanym
jajkiem i oczywiście podstawa to
biała kiełbasa.


SKŁADNIKI :na zupę ok 2 , 5-3 litrową przepis autorskibiała surowa 4-5 szt
marchew 2 szt większe
pietruszkę korzeń 1 szt
seler pół sztuki
cebula 1 szt
czosnek 3-4 ząbki
lubczyk 1 łyżkę
liść laurowy 2 szt
czosnek niedźwiedzi 1 łyżkę (można zastąpić
majerankiem)
sól, świeżo zmielony
pieprz do smakubulionetkę 3 łyżki (klik przepis na nią )
tymianek świeży 2 gałązki
rozmaryn 1 gałązkę
boczek wędzony 20 dag
woda 2 litry
śmietana 18 % 100 ml
mąkę 3-4 łyżki jeżeli chcemy ją zagęścićzakwas do
żurku (jak go zrobić klik) 300 ml (jeżeli ktoś lubi bardziej kwaśny można dodać więcej)
jajka ilość od naszych upodobańmiseczki
chlebowe (klik jak je zrobić )

SPOSÓB WYKONANIA- biała surową wkładam do 2 litrów zimnej
wody ustawiam średni ogień i gotuję-
między czasie obieram
włoszczyznę i kroję ją w drobną kostkę a
marchew w talarki- obraną
cebule opalam na ogniu
doda to słodkiego posmaku do zupy i wzbogaci
wywar- po ok 10 minutach wrzucam obrane warzywa,
cebulę i dodaję 3 łyżki bulionetki- wrzucam
liść laurowy, zgniecione nożem 3 ząbki
czosnku,
rozmaryn,
tymianek oraz
lubczyk, gotuję tak kolejne 10-13 minut-
wędzony boczek kroję w kostkę i podsmażam go z odrobiną
oleju gdy jest rumiany wrzucam go do zupy- wyjmuje z zupy
cebulę, oraz białą surową którą obieram ze skóry, kroję w kawałki i ponownie wrzucam ją do zupy- do zupy wlewam zakwas i gotuję kilka minut(jeżeli nie lubimy
otrębów w zupie przelewamy go przez gęste sitko)-
między czasie gotuję
jajka- jeżeli chcemy, aby zupa była gęściejsza zagęszczamy
mąką ( ja zagęszczam
mąką żytnią) rozprowadzam
mąkę w zimnej wodzie i wlewam ją do zupy cały czas mieszając, aby nie powstały grudki- jeżeli jest nam za mało słona doprawiam jeszcze
solą oraz
pieprzę świeżo zmielonym
pieprzem- zupę zabielam
śmietaną (wlewam na łyżkę którą ogrzewam zupą i wlewam
śmietanę )- do gotowej zupy na koniec rozcieram w dłoniach
czosnek niedźwiedzi (można zastąpić
majerankiem)- gotowe zupę podaję w miseczkach
chlebowych z ugotowanym
jajkiem

żurek jest lekko kwaśny nie ma porównania z kupnym błyskawicznym
żurkiemSmacznego