ßßß
Składniki :500g wołowiny (lub jagnięciny)2-3 cebule2 ząbki czosnku4-5 ziarenek ziela angielskiego5-7 ziarenek czarnego pieprzu4 marchewki1,5 szklanki mrożonego groszkupuszka krojonych pomidorów (400g)przecier pomidorowy (300ml)1 łyżeczka suszonej kolendrysólnatka pietruszkioliwa do smażenia
Przygotowanie :Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej mięso z posiekaną cebulą i rozgniecionym czosnkiem. Smażyć do czasu, aż mięso się przyrumieni. Dodać ziele angielskie i pieprz, zalać niewielką ilością wrzątku, tak aby zakrył mięso i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Dodać marchewkę pokrojona w plasterki, pomidory z puszki i przecier pomidorowy, doprawić solą, dokładnie wymieszać i dusić przez kolejne 30-45 minut lub do czasu aż mięso i marchewka będą miękkie, zamieszać od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodać groszek, delikatnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut z uchyloną pokrywką, aby sos zgęstniał. Podawać przybrane natką pietruszki z ryżem lub chlebkiem.
Smacznego !