Wykonanie
Będąc na diecie trzeba wymyślać potrawy, które będą smaczne, pożywne i oczywiście łagodne dla układu pokarmowego. Dlatego też trzeba wybierać składniki dozwolone i poddawać je odpowiedniej obróbce, a wszystko to tak, aby stały się rarytasami. Nie jest to łatwe i czasami trzeba się mocno nakombinować, ale nie ma rzeczy niemożliwych.W taki właśnie sposób, posiłkując się różnymi przepisami i wybierając z nich to co
mogę dostosować do swojej diety, powstała taka oto
mięsno - warzywna pieczeń a'la klops. Idealnie nadaje się do jedzenia na ciepło, ale także fantastycznie smakuje na zimno jako pasta do kanapek. Polecam wszystkim, nie tylko osobom na diecie ;)
Składniki :500g
mielonego mięsa z indyka1 czerstwa
bułka1
jajko1 mała
cebula1 mały ząbek
czosnku1 łyżka
oliwy2-3
marchewki2
pietruszkikawałek
korzenia selerakawałeczek
pora, tylko biała część1 łyżeczka
koncentratu pomidorowegoliść laurowy2 ziarenka
ziela angielskiegokilka ziarenek
pieprzuszczypta
słodkiej paprykisólPrzygotowanie :
Cebulę drobno posiekać,
czosnek wycisnąć przez praskę i przesmażyć na łyżce
oliwy.Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do
cebuli i chwilę przesmażyć, dolać
wody (około 1 szklanki) i dodać
przyprawy. Gotować przez kilkanaście minut, aż warzywa będą lekko miękkie, wtedy dodać
mięso, dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu aż
mięso będzie ugotowane, a płyn odparuje.Masę warzywno
mięsną odcedzić.
Bułkę namoczyć w sosie z warzyw i
mięsa, jeżeli nie było jej wystarczająco dużo,
bułkę namoczyć w wodzie. Rozmoczoną
bułkę i
jajko dodać do warzyw i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do podłużnej formy (keksówki) natłuszczonej i wysypanej
bułką tartą, na wierzchu położyć kilka
płatków masła, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-30 minut.Podawać natychmiast z
ryżem lub
ziemniakami, lub na zimno z
pieczywem.
Smacznego !