Wykonanie
Jesień obdarza nas wspaniałymi
warzywami i owocami, są wśród nich oczywiście
gruszki. Dlatego też dziś chciałabym zaproponować przepyszne risotto właśnie z
gruszką i dodatkiem gorgonzoli. Danie to jest fantastyczne - słodkie, lekko pikantne i kwaskowe. Gorąco polecam!Pochodzenie i kolejne etapy przygotowania prawdziwego risotto szczegółowo opisałam w przepiscie na risotto z
suszonymi grzybami, do którego Was odsyłam jeżeli chcecie dokładnie zapoznać się z tym daniem.

Składniki :1 nieduża
cebula1-2 ząbki
czosnku200ml
białego wina (użyłam półsłodkiego, ale doskonale nada się także wytrawne)500-700ml
bulionu warzywnego3-4 dojrzałe, soczyste
gruszki250g
ryżu arborio150g
sera gorgonzolaszczypta
tymianku3 ziarna
kardamonu0,5 łyżeczki
ostrej papryki lub
płatków chilisok z połowy
cytrynysól,
pieprzoliwamasło
Przygotowanie :Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać
oliwę i
masło, gdy tłuszcze się połączą dodać
czosnek wyciśnięty przez praskę, chwilę go przesmażyć, jednak należy uważac, aby się nie przypalił, bo będzie gorzki i niesmaczny. W takiej sytuacji należy go wyrzucić i zacząć od nowa. Do
czosnku dodać pokrojoną w drobną kostkę
cebulą i smażyć aż się zeszkli.W międzyczasie obrać
gruszki i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach.
Gruszkę wraz z
sokiem dodać do przesmażonej
cebuli, skropić ją
sokiem z połowy
cytryny. Doprawić
pieprzem i
papryką, dodać
tymianek i
kardamon. Następnie wlać połowę
wina, dokładnie wymieszać i poczekać aż
gruszki puszczą sok. Wsypać
ryż, dokładnie wymieszać i smażyć chwilę aż
ryż zrobi się szklisty. Wlać resztę
wina i smażyć na niewielkim ogniu aż
ryż wchłonie całe
wino. Następnie
ryż stopniowo podlewać gorącym
bulionem warzywnym, gdy
ryż "wypije" jedną porcję, dolać kolejną i tak do czasu aż
ryż będzie miękki - al dente, czyli miękki, ale jednocześnie lekko twardawy, czyli taki, aby stawiał niewielki
opór zębom. W miarę gotowania z
ryżu będzie wydzielała się
skrobia, z której powstanie pyszny kremowy sos, który stanowi podstawę dobrego risotto. Gdy
ryż będzie już miękki dodać pokruszoną gorgonzolę i delikatnie wszystko wymieszać, zostawić na chwilę aż
ser się roztopi. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Natychmiast podawać.

Smacznego !