ßßß
Składniki:2 zielone jabłka2 garście świeżej kolendry2 garście świeżej mięty4 czubate łyżki jogurtu naturalnego3 łyżki creme fraiche lub ricotty2 papryczki chili (najlepiej zielone) lub 1 jeśli nie lubicie zbyt ostrych dańpęczek dymki1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru2 ząbki czosnkukawałek startego świeżego korzenia imbirupodwójna pierś z kurczaka (około 200g)2 garście rodzynek
Przygotowanie:Do miksera wrzucić wszystkie składniki sosu: obrane i pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, garść kolendry, 2 garście mięty (zostawić kilka listków do przybrania), jogurt, crame fraiche, papryczki chili, dymkę, sól, cukier, czosnek i imbir. Wszystko dokładnie zmiksować na w miarę jednolitą masę.Rozgrzać patelnie i przesmażyć na niej zmiksowaną masę. Po chwili dodać pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka, wymieszać, aby mięso pokryło się sosem i dusić kilkanaście minut aż kurczak będzie usmażony. Dodać rodzynki i pozostałą część kolendry, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Podawać natychmiast z chlebkiem nan lub ryżem.
Smacznego!