ßßß Cookit - przepis na Kurczak hara masala

Kurczak hara masala

nazwa

Wykonanie

Po przerwie wakacyjnej znów wracam do gotowania. Dziś pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad, czyli danie kuchni indyjskiej, idealne na letnie dni. Jest to lekkie, aromatyczne i orzeźwiające danie, a do tego bardzo łatwe i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Jak przy większości dań, najwięcej czasu zajmuje przygotowanie składników, czyli ich obranie i pokrojenie, samo gotowanie zajmuje w sumie kilkanaście minut. Danie jest lekkie, dzięki dodatkowi jabłka lekko kwaskowe, słodkie dzięki rodzynkom, a za sprawą mięty bardzo aromatyczne i orzeźwiające. Polecam wypróbować, nawet tym nie przekonanym do łączenia mięsa z owocami i/lub miętą!
Składniki:
2 zielone jabłka
2 garście świeżej kolendry
2 garście świeżej mięty
4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki creme fraiche lub ricotty
2 papryczki chili (najlepiej zielone) lub 1 jeśli nie lubicie zbyt ostrych dań
pęczek dymki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 ząbki czosnku
kawałek startego świeżego korzenia imbiru
podwójna pierś z kurczaka (około 200g)
2 garście rodzynek
Przygotowanie:
Do miksera wrzucić wszystkie składniki sosu: obrane i pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, garść kolendry, 2 garście mięty (zostawić kilka listków do przybrania), jogurt, crame fraiche, papryczki chili, dymkę, sól, cukier, czosnek i imbir. Wszystko dokładnie zmiksować na w miarę jednolitą masę.
Rozgrzać patelnie i przesmażyć na niej zmiksowaną masę. Po chwili dodać pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka, wymieszać, aby mięso pokryło się sosem i dusić kilkanaście minut aż kurczak będzie usmażony. Dodać rodzynki i pozostałą część kolendry, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Podawać natychmiast z chlebkiem nan lub ryżem.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/06/kurczak-hara-masala.html