Wykonanie
Po przerwie wakacyjnej znów wracam do gotowania. Dziś pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad, czyli danie kuchni indyjskiej, idealne na letnie dni. Jest to lekkie, aromatyczne i orzeźwiające danie, a do tego bardzo łatwe i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Jak przy większości dań, najwięcej czasu zajmuje przygotowanie składników, czyli ich obranie i pokrojenie, samo gotowanie zajmuje w
sumie kilkanaście minut. Danie jest lekkie, dzięki dodatkowi
jabłka lekko kwaskowe, słodkie dzięki
rodzynkom, a za sprawą
mięty bardzo aromatyczne i orzeźwiające. Polecam wypróbować, nawet tym nie przekonanym do łączenia
mięsa z
owocami i/lub
miętą!

Składniki:2 zielone
jabłka2 garście świeżej
kolendry2 garście świeżej
mięty4 czubate łyżki
jogurtu naturalnego3 łyżki creme fraiche lub
ricotty2
papryczki chili (najlepiej zielone) lub 1 jeśli nie lubicie zbyt ostrych dańpęczek
dymki1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru2 ząbki
czosnkukawałek startego świeżego korzenia
imbirupodwójna
pierś z kurczaka (około 200g)2 garście
rodzynek
Przygotowanie:Do miksera wrzucić wszystkie składniki sosu: obrane i pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone na mniejsze kawałki
jabłka, garść
kolendry, 2 garście
mięty (zostawić kilka listków do przybrania),
jogurt,
crame fraiche,
papryczki chili,
dymkę,
sól,
cukier,
czosnek i
imbir. Wszystko dokładnie zmiksować na w miarę jednolitą masę.Rozgrzać patelnie i przesmażyć na niej zmiksowaną masę. Po chwili dodać pokrojonego w niewielką kostkę
kurczaka, wymieszać, aby
mięso pokryło się sosem i dusić kilkanaście minut aż
kurczak będzie usmażony. Dodać
rodzynki i pozostałą część
kolendry, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Podawać natychmiast z
chlebkiem nan lub
ryżem.

Smacznego!