Wykonanie
Dzis czekalo mnie kolejne wyzwanie kulinarne - zupa kalafiorowa.Pela http:// mojakuchnianadiecie.blogspot. com/
Maggie http://maggiegotuje. blogspot.co.uk/Dosc dlugo zastanawialam sie w jaki sposob ja przygotowac, zajrzalam do ksiazki z indyjskimi przepisami i ujrzalam wspanaily przepis na pikantny krem z
kalafiora, od razu zdecydowalam sie jaka zupe ugotuje;) Zupa ta jest idealna jako danie
glowne lub przystawka, wspaniala jest takze na zimno. Z pewnoscia przypadnie do gustu wszystkim wege oraz osobom ktore nie przepadaja za
kalafiorem, poniewaz jak powiedzial moj najwiekszy krytyk i znawca pan K.,
kalafiora w ogole w tej zupie nie czuc i zajadal az mu sie uszy trzesly;) Polecam!nieduzy
kalafior2 srednie
ziemniaki2
male cebule2 zabki
czosnku1 lyzka startego swizego
imbiru500ml
bulionu warzywnego2 lyzeczki
kurkumy1 lyzeczka
czarnuszki1 lyzeczka ziaren
kolendry1 lyzeczka ziaren kuminu1 lyzeczka
ostrej papryki w proszku1 lyzeczka mielonej
kolendry1 lyzeczka
przyprawy garam masala1 lyzeczka
ostrej papryki w proszkusol,
pieprzoliwa do smazenia
Kalafiora umyc i podzielic na rozyczki,
lodygi pokroic na mniejsze kawalki.W garnku rozgrzac
olej i przesmazyc na nim
przyprawy - kumin,
czarnuszke i
kolendre. Wrzucic
kalafior, pokrojone w gruba kostke
ziemniaki i
cebule, a takze
czosnek i
imbir. Chwile przesmazyc az warzywa pokryja sie
oliwa i
przyprawami. Nastepnie zalac
bulionem i gotowac na niewielkim ogniu. Dodac
przyprawy:
kurkume,
kolendre,
papryke,
garam masala, doprawic
sola i
pieprzem, dokladnie wymieszac i gotowac az warzywa
beda miekkie. Wszystko dokladnie zmiksowac, doprawic do smaku i od razu podawac.
Smacznego!