Wykonanie
Tym razem zainspirowała mnie mama do zrobienia węgierskiego bograczu. Smacznie, pysznie i pożywnie. Dobre danie jednogarnkowe, spokojnie na dwa dni.SKŁADNIKI:-
łopatka wieprzowa bez kości-
marchewka(wg uznania, ja użyłam 3szt)-
olej(użyłam kujawskiego z
czosnkiem)- 2
przeciery pomidorowe- 1
papryka świeża czerwona- 1
cebula-
ziemniaki-
sól(użyłam zmiękczającej
mięso oraz morska z
pieprzem Kamis)-
pieprz czosnkowy (Kamis)- 3
kostki rosołowe-
czosnek w proszku (Kamis)-
majeranek i
bazylia(odrobine do smaku)-
czerwona papryka w proszkuLANE CIASTO- 2
jajka- 4 łyżki
mąkiJajka rozbijamy do salaterki lub szklanki.Dodajemy 4 łyżki
mąki.Mieszamy do uzyskania w miarę gładkiej masy.Jeśli będzie za gęsta dolewamy troszkę
wody i mieszamy znów.Masę wlewamy na gotujący się bogracz.Na rozgrzany
olej wrzucamy
mięso pokrojone w kostkę,
cebule oraz
paprykędodajemy
czerwoną paprykę w proszku,dodajemy startą
marchewkę i przesmażamy aż
mięso będzie w miarę miękkie,dodajemy
bulionu tyle ile chcemy
mieć zupy, po 15 minutach dodajemy 2 słoiczki przecieru,
majeranek,
bazylie,
czosnek,
pieprz i
sól, po ok 10 minutach dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki, w
między czasie przygotowujemy sobie ciasto na kluski (przepis powyżej)Dodajemy bardzo powoli ciasto aby uformowały się kluseczki, gotujemy do momentu aż
ziemniaki będą miękkie.










Bon Appetite!!!