Wykonanie
Pasztet z
kapusty i
chleba to smaczny sposób na wykorzystanie
kapusty pozostałej po obgotowaniu i zużyciu większych liści na gołąbki. Zamiast wyrzucać niewykorzystaną środkową część
kapusty warto zrobić z niej smaczne danie i upiec je w piekarniku razem z gołąbkami. Czysta oszczędność ;)Podane proporcje wystarczają na 2 małe keksówki lub na 1 keksówkę i 4 kokilki.

Składniki:1200 g dobrze obgotowanej główki
kapusty600 g
chleba – nie musi być świeży, ale jeśli jest czerstwy, powinien być wcześniej namoczony w
mleku i dobrze odciśnięty3
cebule5
jajek4 ząbki
czosnkusól i
pieprz3 łyżki
oleju do smażenia
bułka tarta do wysypania foremek
Kapustę i
chleb zmielić w maszynce do
mięsa.
Chleb zmielić razem ze skórką.
Cebulę drobno pokroić, posolić i podsmażyć do miękkości pod koniec dodając
czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać
jajka, doprawić obficie
solą oraz
pieprzem, i całość dobrze wyrobić.Keksówki lub kokilki natrzeć tłuszczem (
olejem lub
margaryną) i oprószyć
bułką tartą. Masę przełożyć do keksówek, przykryć aluminiową folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół) lub nagrzanego do takiej temperatury, w jakiej zwykle zapiekacie gołąbki. Pasztet w keksówkach piec około 35 minut ściągając folię 5 minut przed końcem. Kokilki zapiekać około 20 minut – tutaj również folię należy ściągnąć na kilka minut przed końcem zapiekania.

Pasztet podawać na ciepło lub na zimno. Pasują do niego
pomidory pokrojone w plasterki z siekaną
cebulką,
solą i
pieprzem. Dobrze komponuje się też z
sosem pomidorowym lub
grzybowym. Mi jednak najbardziej smakuje ze słodko-pikantnym sosem
chili.Opcjonalnie do przygotowywanej masy można dodać 4 łyżki
przecieru pomidorowego i po pół pęczka posiekanej
natki pietruszki i
koperku.