Wykonanie
Najwięcej na moim blogu jest przepisów na
pierś z kurczaka :) Ale oprócz tego, że najbardziej ją lubię, to i Wy najczęściej szukacie i wchodzicie w takie przepisy. Także łączę przyjemne z pożytecznym. Dziś kolejna taka propozycja.
Składniki :
2
filety z piersi kurczaka2
ziemniaki2 łyżki
oliwy z oliwekgarść mix
sałatkilka
pomidorków cherry
listki
bazylii czerwonejlistki rukwi
wodnejświeży
tymianekPrzyprawy :
pieprz ziołowypapryka słodkacurry angloindyjskie (
kmin rzymski,
kolendra,
kozieradka,
kurkuma,
pieprz czarny,
imbir,
chili mielone,
liść laurowy)
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy, następnie kroimy na kawałki.
Polewamy je
oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy każdy kawałek
mięsa.
Przyprawiamy
pieprzem ziołowym,
papryką słodką i
curry angloindyjskim.
Odstawiamy
mięso na bok.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry.
Tymianek myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i drobno kroimy, po czym posypujemy nim każdy plaster
ziemniaka.
Mięso układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru.
Ziemniaki również na kawałkach folii na drugim poziomie.
Zalewamy pojemnik na
wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut.
Pomidorki cherry parzymy wrzątkiem i kroimy na połówki.
Bazylię czerwoną i rukiew
wodną myjemy i osuszamy.
Po wyłączeniu urządzenia, plastry
ziemniaków przełożyłem do formy i ugniotłem :) Na nie położyłem kawałki
kurczaka. Dookoła nałożyłem mix
sałat i
pomidorki. Dodałem także listki
bazylii czerwonej i rukwi
wodnej.
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego
Adam