Wykonanie
Uwielbiam ostre jedzenie, ale bez przesady.
Chili con carne z
kaszą jaglaną smakuje rewelacyjnie i przypomina mi w smaku trochę
kaszę jaglaną "po meksykańsku", którą kiedyś przygotowałem. :) Ostatnio pisaliście, że na blogu jest za mało potraw z użyciem
mięsa. A zatem, zapraszam na jaglane
chili con carne.

Składniki:- 2
cebule- 2
papryki- 2 ząbki
czosnku- 3/4 szklanki
kaszy jaglanej- 1 puszka
pomidorów- puszka
czerwonej fasoli- 1 szklanka prawdziwego
bulionu- pół puszki
kukurydzy- ok. 250 g mielonej
wołowiny-
sos sojowy-
cukierPrzygotowanie:Gotujemy
kaszę jaglaną.
Cebulę i
paprykę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na
oliwie z przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami
czosnku.Kiedy
cebula i
papryka będą już miękkie, dodajemy do nich
mięso mielone i podsmażamy, aż
mięso się zarumieni.Następnie całość przyprawiamy łyżką
sosu sojowego oraz łyżeczką
cukru - mieszamy.Dodajemy
pomidory z puszki oraz
bulion, przyprawiamy
przyprawą chili con carne i dusimy pod przykryciem do momentu, aż
mięso będzie miękkie.Dodajemy
fasolę,
kukurydzę i
kaszę jaglaną - mieszamy.Podajemy np. z łyżką
jogurtu greckiego. Smacznego.

Robiąc potrawę, poszedłem trochę na łatwiznę, ponieważ użyłem gotowej
mieszanki przypraw chili con carne, która była aromatyczna, ale niezbyt ostra. W związku z tym do swojej potrawy dodałem jeszcze
pieprz cayenne, ale uwaga -
róbcie to z rozwagą! :)