ßßß Cookit - przepis na Chili con carne z kaszą jaglaną

Chili con carne z kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ostre jedzenie, ale bez przesady. Chili con carne z kaszą jaglaną smakuje rewelacyjnie i przypomina mi w smaku trochę kaszę jaglaną "po meksykańsku", którą kiedyś przygotowałem. :) Ostatnio pisaliście, że na blogu jest za mało potraw z użyciem mięsa. A zatem, zapraszam na jaglane chili con carne.
Składniki:
- 2 cebule
- 2 papryki
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1 puszka pomidorów
- puszka czerwonej fasoli
- 1 szklanka prawdziwego bulionu
- pół puszki kukurydzy
- ok. 250 g mielonej wołowiny
- sos sojowy
- cukier
Przygotowanie:
Gotujemy kaszę jaglaną.
Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na oliwie z przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku.
Kiedy cebula i papryka będą już miękkie, dodajemy do nich mięso mielone i podsmażamy, aż mięso się zarumieni.
Następnie całość przyprawiamy łyżką sosu sojowego oraz łyżeczką cukru - mieszamy.
Dodajemy pomidory z puszki oraz bulion, przyprawiamy przyprawą chili con carne i dusimy pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Dodajemy fasolę, kukurydzę i kaszę jaglaną - mieszamy.
Podajemy np. z łyżką jogurtu greckiego. Smacznego.
Robiąc potrawę, poszedłem trochę na łatwiznę, ponieważ użyłem gotowej mieszanki przypraw chili con carne, która była aromatyczna, ale niezbyt ostra. W związku z tym do swojej potrawy dodałem jeszcze pieprz cayenne, ale uwaga - róbcie to z rozwagą! :)
Źródło:http://kaszomania.blogspot.com/2015/03/chili-con-carne-z-kasza-jaglana.html