ßßß Cookit - przepis na Budyń z karpia

Budyń z karpia

Wykonanie

1 kg karpia
30 dag włoszczyzny (bez kapusty)
2 łyżki margaryny
2 małe czerstwe bułki
1 średnia cebula
pół szklanki mleka
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
tłuszcz do wysmarowania formy
pieprz, sól
Włoszczyznę umyć, obrać opłukać, pokroić, zalać litrem wody i ugotować. Rybę sprawić, włożyć do wywaru i gotować 15 min. Po ostudzeniu wyjąć z wywaru, obrać z ości i, wraz z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką oraz częścią ugotowanej włoszczyzny, zmielić 2 razy w maszynce do mięsa.
Żółtka utrzeć z masłem, dodać zmieloną masę rybną, natkę pieprz, sól i ubitą pianę z białek. Całość lekko wymieszać i włożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy, przykryć pokrywką. Naczynie z masą budyniową zanurzyć do 3/4 wysokości w garnku z wrzącą wodą i gotować 45 min. Ugotowany budyń wyjąć z formy i podzielić na porcje. Podawać z ziemniakami z wody, polany masłem lub sosem, np. chrzanowym czy szczypiorkowym.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2014/11/budyn-z-karpia.html