Wykonanie
1 kg
karpia30 dag
włoszczyzny (bez
kapusty)2 łyżki
margaryny2 małe czerstwe
bułki1 średnia
cebulapół szklanki
mleka2 łyżki
natki pietruszki2 łyżki
bułki tartejtłuszcz do wysmarowania formy
pieprz,
sólWłoszczyznę umyć, obrać opłukać, pokroić, zalać litrem
wody i ugotować.
Rybę sprawić, włożyć do
wywaru i gotować 15 min. Po ostudzeniu wyjąć z
wywaru, obrać z ości i, wraz z namoczoną w
mleku i odciśniętą
bułką oraz częścią ugotowanej
włoszczyzny, zmielić 2
razy w maszynce do
mięsa.
Żółtka utrzeć z
masłem, dodać zmieloną masę
rybną,
natkę pieprz,
sól i ubitą pianę z
białek. Całość lekko wymieszać i włożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej
tartą bułką formy, przykryć pokrywką. Naczynie z masą budyniową zanurzyć do 3/4 wysokości w garnku z wrzącą
wodą i gotować 45 min. Ugotowany
budyń wyjąć z formy i podzielić na porcje. Podawać z
ziemniakami z
wody, polany
masłem lub sosem, np.
chrzanowym czy
szczypiorkowym.