Wykonanie
Topinambur - dziś niezbyt popularne warzywo, ale w kuchni staropolskiej (XVII i XVIII wiek) jedzono je zamiast
ziemniaków, które były wtedy mało znane. Niewielkie bulwy o chropowatej, guzowatej skórce można kupić na większych bazarach. W Warszawie dostępne są m.in. na bazarze Banacha oraz na Hali Mirowskiej.Topinambur ma dosyć oryginalny, jeśli nie "
dziwny" smak. Czasem można przeczytać, że przypomina on nieco
ziemniaki połączone z
gruszką i
orzechami. Nie jestem pewna czy wyczułam tam
gruszkę, może trochę
orzechy, ale co do jednego jestem przekonana: topinambur to fajne warzywo :)
Jadłam go już w wersji pieczonej, jako dodatek do dania głównego. Nie był to najszczęśliwszy wybór, bo zaskakujący smak tej bulwy odciągnął moją uwagę od
ryby i sosu, czyli od tego, co stanowiło właściwą część posiłku.Zupa krem natomiast to potrawa bardzo udana: aksamitna, ciekawa w smaku, dość prosta do zrobienia. Dobrze komponuje się ze
śmietaną i
mlekiem oraz z
mlekiem kokosowym, można więc zrobić ją w wersji wegańskiej.Składniki:6 średnich bulw topinamburu (obranych i pokrojonych w grube plastry)1 średnia
cebula2 łyżki
masła1 łyżka
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnku500 ml
bulionu warzywnego100 ml
mleka lub 2 łyżki gęstego
mleka kokosowego1/3 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej2 łyżki mielonych
orzechów włoskich1 łyżka
sosu sojowego1 gałązka
maggi (kocanka włoska) - opcjonalnieśmietana/
jogurt do podania
sól, biały mielony
pieprzPrzygotowanie:1.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach
masła i 1 łyżce
oliwy, z dodatkiem gałązki
maggi.2. Dodać rozdrobniony
czosnek, wymieszać, chwilę przesmażyć, dodać plastry topinamburu, znowu przemieszać i przesmażyć jeszcze kilka minut (3-4 min).2. Jeśli mamy głęboką patelnię, podsmażone warzywa zalać gorącym
bulionem, jeśli nie, przełożyć wszystko do garnka i zalać
bulionem. Gotować aż topinambur zmięknie (ok. 20 min.). Wyłowić gałązkę
maggi.3. Do zupy dolać
mleko (lub
mleko kokosowe) i
sos sojowy, wymieszać. Dosypać mielone
orzechy oraz gałkę, wymieszać ponownie.4. Zupę zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito aby była idealnie gładka.5. Doprawić
solą i świeżo mielonym
białym pieprzem. Podawać ze
śmietaną lub
jogurtem.