ßßß Cookit - przepis na ZUPA KREM Z TOPINAMBURU

ZUPA KREM Z TOPINAMBURU

nazwa

Wykonanie

Topinambur - dziś niezbyt popularne warzywo, ale w kuchni staropolskiej (XVII i XVIII wiek) jedzono je zamiast ziemniaków, które były wtedy mało znane. Niewielkie bulwy o chropowatej, guzowatej skórce można kupić na większych bazarach. W Warszawie dostępne są m.in. na bazarze Banacha oraz na Hali Mirowskiej.
Topinambur ma dosyć oryginalny, jeśli nie "dziwny" smak. Czasem można przeczytać, że przypomina on nieco ziemniaki połączone z gruszką i orzechami. Nie jestem pewna czy wyczułam tam gruszkę, może trochę orzechy, ale co do jednego jestem przekonana: topinambur to fajne warzywo :)
Jadłam go już w wersji pieczonej, jako dodatek do dania głównego. Nie był to najszczęśliwszy wybór, bo zaskakujący smak tej bulwy odciągnął moją uwagę od ryby i sosu, czyli od tego, co stanowiło właściwą część posiłku.
Zupa krem natomiast to potrawa bardzo udana: aksamitna, ciekawa w smaku, dość prosta do zrobienia. Dobrze komponuje się ze śmietaną i mlekiem oraz z mlekiem kokosowym, można więc zrobić ją w wersji wegańskiej.
Składniki:
6 średnich bulw topinamburu (obranych i pokrojonych w grube plastry)
1 średnia cebula
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
500 ml bulionu warzywnego
100 ml mleka lub 2 łyżki gęstego mleka kokosowego
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 łyżki mielonych orzechów włoskich
1 łyżka sosu sojowego
1 gałązka maggi (kocanka włoska) - opcjonalnie
śmietana/ jogurt do podania
sól, biały mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach masła i 1 łyżce oliwy, z dodatkiem gałązki maggi.
2. Dodać rozdrobniony czosnek, wymieszać, chwilę przesmażyć, dodać plastry topinamburu, znowu przemieszać i przesmażyć jeszcze kilka minut (3-4 min).
2. Jeśli mamy głęboką patelnię, podsmażone warzywa zalać gorącym bulionem, jeśli nie, przełożyć wszystko do garnka i zalać bulionem. Gotować aż topinambur zmięknie (ok. 20 min.). Wyłowić gałązkę maggi.
3. Do zupy dolać mleko (lub mleko kokosowe) i sos sojowy, wymieszać. Dosypać mielone orzechy oraz gałkę, wymieszać ponownie.
4. Zupę zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito aby była idealnie gładka.
5. Doprawić solą i świeżo mielonym białym pieprzem. Podawać ze śmietaną lub jogurtem.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2015/05/zupa-krem-z-topinamburu.html