ßßß
Topinambur - dziś niezbyt popularne warzywo, ale w kuchni staropolskiej (XVII i XVIII wiek) jedzono je zamiast ziemniaków, które były wtedy mało znane. Niewielkie bulwy o chropowatej, guzowatej skórce można kupić na większych bazarach. W Warszawie dostępne są m.in. na bazarze Banacha oraz na Hali Mirowskiej.Topinambur ma dosyć oryginalny, jeśli nie "dziwny" smak. Czasem można przeczytać, że przypomina on nieco ziemniaki połączone z gruszką i orzechami. Nie jestem pewna czy wyczułam tam gruszkę, może trochę orzechy, ale co do jednego jestem przekonana: topinambur to fajne warzywo :)Jadłam go już w wersji pieczonej, jako dodatek do dania głównego. Nie był to najszczęśliwszy wybór, bo zaskakujący smak tej bulwy odciągnął moją uwagę od ryby i sosu, czyli od tego, co stanowiło właściwą część posiłku.Zupa krem natomiast to potrawa bardzo udana: aksamitna, ciekawa w smaku, dość prosta do zrobienia. Dobrze komponuje się ze śmietaną i mlekiem oraz z mlekiem kokosowym, można więc zrobić ją w wersji wegańskiej.Składniki:6 średnich bulw topinamburu (obranych i pokrojonych w grube plastry)1 średnia cebula2 łyżki masła1 łyżka oliwy z oliwek1 ząbek czosnku500 ml bulionu warzywnego100 ml mleka lub 2 łyżki gęstego mleka kokosowego1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej2 łyżki mielonych orzechów włoskich1 łyżka sosu sojowego1 gałązka maggi (kocanka włoska) - opcjonalnieśmietana/ jogurt do podaniasól, biały mielony pieprzPrzygotowanie:1. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach masła i 1 łyżce oliwy, z dodatkiem gałązki maggi.2. Dodać rozdrobniony czosnek, wymieszać, chwilę przesmażyć, dodać plastry topinamburu, znowu przemieszać i przesmażyć jeszcze kilka minut (3-4 min).2. Jeśli mamy głęboką patelnię, podsmażone warzywa zalać gorącym bulionem, jeśli nie, przełożyć wszystko do garnka i zalać bulionem. Gotować aż topinambur zmięknie (ok. 20 min.). Wyłowić gałązkę maggi.3. Do zupy dolać mleko (lub mleko kokosowe) i sos sojowy, wymieszać. Dosypać mielone orzechy oraz gałkę, wymieszać ponownie.4. Zupę zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito aby była idealnie gładka.5. Doprawić solą i świeżo mielonym białym pieprzem. Podawać ze śmietaną lub jogurtem.