ßßß
Pomidorówka trochę inaczej- z dodatkiem puree z dyni i zmiksowanymi warzywami. Sycąca, aromatyczna, o ładnej, pomarańczowej barwie. Prosta, ale można ją efektownie podać. Dodatek świeżo zmielonego pieprzu i natki pietruszki jest mile widziany, nie tylko ze względów smakowych ale i kolorystycznych. Gdy odpowiednio ją zagęścimy (np. dodając siekane pomidory z puszki i nieco zasmażki lub mąki ziemniaczanej) może posłużyć jako sos do makaronu lub kaszy.Składniki:2 marchewki1 mała pietruszkamały kawałek seleramały słoiczek koncentratu pomidorowegoszklanka puree ze dyni*2 ząbki czosnkumała cebulaliść laurowy3 ziarnka ziela angielskiegopieprz, sól ,natka pietruszkiwarzywna kostka rosołowa lub sos sojowy do smakuśmietana do zabielenia- opcjonalniedowolny makaron (u mnie wstążki lub drobna zacierka)*Jak zrobić puree z dyni?http://melaniedziela.blogspot.com/2014/10/ciasteczkowy-koktajl-dyniowy.htmlPrzygotowanie:1. Warzywa umyć i obrać. Pietruszkę i marchewkę pokroić w kostkę, cebulę przekroić na pół.2. Marchewkę, pietruszkę, cebulę, seler, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie zalać zimną wodą i gotować do miękkości.3. Gdy warzywa będą miękkie wyłowić cebulę, czosnek, liść i ziele. Do wywaru dorzucić kostkę rosołową lub doprawić go sosem sojowym. Wymieszać. Zmiksować blenderem. Dodać koncentrat pomidorowy i puree z dyni, pogotować jeszcze chwilę. Można zabielić śmietaną.4. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W tym czasie doprawić zupę solą i pieprzem.5. Ugotowany makaron wyłożyć do misek, zalać zupą, posypać świeżo mielonym pieprzem i natką pietruszki.