ßßß Cookit - przepis na ZUPA POMIDOROWO-DYNIOWA

ZUPA POMIDOROWO-DYNIOWA

nazwa

Wykonanie

Pomidorówka trochę inaczej- z dodatkiem puree z dyni i zmiksowanymi warzywami. Sycąca, aromatyczna, o ładnej, pomarańczowej barwie. Prosta, ale można ją efektownie podać. Dodatek świeżo zmielonego pieprzu i natki pietruszki jest mile widziany, nie tylko ze względów smakowych ale i kolorystycznych. Gdy odpowiednio ją zagęścimy (np. dodając siekane pomidory z puszki i nieco zasmażki lub mąki ziemniaczanej) może posłużyć jako sos do makaronu lub kaszy.
Składniki:
2 marchewki
1 mała pietruszka
mały kawałek selera
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
szklanka puree ze dyni*
2 ząbki czosnku
mała cebula
liść laurowy
3 ziarnka ziela angielskiego
pieprz, sól ,natka pietruszki
warzywna kostka rosołowa lub sos sojowy do smaku
śmietana do zabielenia- opcjonalnie
dowolny makaron (u mnie wstążki lub drobna zacierka)
*Jak zrobić puree z dyni?
http://melaniedziela.blogspot.com/2014/10/ciasteczkowy-koktajl-dyniowy.html
Przygotowanie:
1. Warzywa umyć i obrać. Pietruszkę i marchewkę pokroić w kostkę, cebulę przekroić na pół.
2. Marchewkę, pietruszkę, cebulę, seler, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie zalać zimną wodą i gotować do miękkości.
3. Gdy warzywa będą miękkie wyłowić cebulę, czosnek, liść i ziele. Do wywaru dorzucić kostkę rosołową lub doprawić go sosem sojowym. Wymieszać. Zmiksować blenderem. Dodać koncentrat pomidorowy i puree z dyni, pogotować jeszcze chwilę. Można zabielić śmietaną.
4. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W tym czasie doprawić zupę solą i pieprzem.
5. Ugotowany makaron wyłożyć do misek, zalać zupą, posypać świeżo mielonym pieprzem i natką pietruszki.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/12/zupa-pomidorowo-dyniowa.html