Wykonanie
Pomidorówka trochę inaczej- z dodatkiem puree z dyni i zmiksowanymi warzywami. Sycąca, aromatyczna, o ładnej, pomarańczowej barwie. Prosta, ale można ją efektownie podać. Dodatek świeżo zmielonego
pieprzu i
natki pietruszki jest mile widziany, nie tylko ze względów
smakowych ale i kolorystycznych. Gdy odpowiednio ją zagęścimy (np. dodając siekane
pomidory z puszki i nieco zasmażki lub
mąki ziemniaczanej) może posłużyć jako sos do
makaronu lub
kaszy.Składniki:2
marchewki1 mała
pietruszkamały kawałek
seleramały słoiczek
koncentratu pomidorowegoszklanka puree ze dyni*2 ząbki
czosnkumała
cebulaliść laurowy3 ziarnka
ziela angielskiegopieprz,
sól ,
natka pietruszkiwarzywna kostka rosołowa lub
sos sojowy do smaku
śmietana do zabielenia- opcjonalniedowolny
makaron (u mnie wstążki lub drobna zacierka)*Jak zrobić puree z dyni?http://melaniedziela.blogspot.com/2014/10/ciasteczkowy-koktajl-dyniowy.htmlPrzygotowanie:1. Warzywa umyć i obrać.
Pietruszkę i
marchewkę pokroić w kostkę,
cebulę przekroić na pół.2.
Marchewkę,
pietruszkę,
cebulę,
seler,
czosnek,
liść laurowy,
ziele angielskie zalać zimną
wodą i gotować do miękkości.3. Gdy warzywa będą miękkie wyłowić
cebulę,
czosnek, liść i ziele. Do
wywaru dorzucić
kostkę rosołową lub doprawić go
sosem sojowym. Wymieszać. Zmiksować blenderem. Dodać
koncentrat pomidorowy i puree z dyni, pogotować jeszcze chwilę. Można zabielić
śmietaną.4.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W tym czasie doprawić zupę
solą i
pieprzem.5. Ugotowany
makaron wyłożyć do misek, zalać zupą, posypać świeżo mielonym
pieprzem i
natką pietruszki.