Wykonanie
Jak ja lubię odwiedzić rodzinny dom,by poza tym,że
będę mogła nacieszyć się rodziną,móc poszperać w pozostawionych własnych zapiskach kulinarnych.Okazało się,że natrafiłam na prawdziwy skarb,a mianowicie na teczkę z przepisami zupełnie przeze mnie zapomnianą,która zawieruszyła się gdzieś pośród drobiazgów.Pierwszy wypróbowany został gulasz.

2 pojedyncze
piersi z kurczakamango3 - 4
cebulki dymki ze
szczypiorempomarańczowa
papryka2 łyżki
curry2 łyżeczki
mąki300 ml
bulionu warzywnego100 ml
soku pomarańczowego100 ml
śmietany1 czerwona
papryczka chiliszczypta
cukru,
sól,
pieprztłuszcz do smażenia
kurczaka3 łyżki
masłaMango obieram,usuwam pestkę,a miąższ kroję w kostkę,
dymkę w plasterki,
paprykę w kostkę,a
chili na małe paseczki,
Mięso kroję w kostkę i doprawiam
solą i
pieprzem,obsmażam na rozgrzanym tłuszczu.Osobno na patelni rozgrzewam 2 łyżki
masła i podsmażam przez 1 minutę
paprykę,
chili,
dymkę i
mango,zdejmuję z ognia.Pozostałą łyżkę
masła rozgrzewam w małym rondlu,dosypuję
curry i
mąkę,podsmażam i stopniowo dolewam
bulion cały czas mieszając,następnie
sok pomarańczowy i
śmietanę,przyprawiam szczyptą
cukru.Do sosu dodaję
kurczaka oraz warzywa,lekko podgrzewam całość, nie gotuję.Podaję z
ryżem.Smacznego!!!