ßßß Cookit - przepis na Kurczak w soku jabłkowym :)

Kurczak w soku jabłkowym :)

nazwa

Wykonanie

Czy to może być smaczne?Takie było moje pytanie,gdy przepis wpadł mi w ręce.Odpowiedź była pozytywna:)Danie nie tylko jest smaczne,ale również zaskakuje dodatkiem karmelizowanych jabłuszek.Polecam:)
ok.45 dkg filetów z kurczaka
oliwa z oliwek do podsmażenia
1 cebula - siekam
2 łodyżki selera naciowego - kroję w plastry
1,5 łyżki mąki
300 ml soku z jabłek - użyłam 100% soku z kartonu,bez aromatów,cukru i innych dodatków
150 ml bulionu drobiowego
1 jabłko - myję,kroję na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne
2 liski laurowe
1-2 łyżeczki miodu
1 żółta papryka - kroję w grubszą kostkę
1 łyżka masła
1 duże lub 2 średnie jabłka do karmelizowania
2 łyżki brązowego cukru
sól i pieprz do smaku
Kurczaka kroję na mniejsze kawałki.Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej kurczaka na złoto,zdejmuję z patelni do naczynia żaroodpornego.Następnie wrzucam na nią cebulę i selera i lekko podsmażam przez 5 min,dosypuję mąkę i ciągle mieszając pozostwiam na ogniu ok.2 min.Powoli dolewam sok jabłkowy i bulion na patelnię,dodaję jabka w ćwiartkach,listki laurowe,miód i doprawiam solą i pieprzem.Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni.Powstałą miksturą polewam kurczaka i zapiekam 25 min.w piekarniku.Po tym czasie dodaję paprykę i wstawiam naczynie ponownie do piekarnika na 15 min.Sprawdzam,czy kurczak jest wystarczająco podpieczony,czy nie jest surowy.W międzyczasie rozgrzewam grill,pozostałe jabłka obieram,usuwam pestki,rozpuszczam masło i zanurzam w nim plastry jabłek,posypuję cukrem i układam na siatce i grilluję,aż cukier zacznie się karmelizować.Gotowego kurczaka dekoruję karmelizowanymi jabłkami.Podaję z ryżem na sypko.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2014/01/kurczak-w-soku-jabkowym.html