Wykonanie
Czy to może być smaczne?Takie było moje pytanie,gdy przepis wpadł mi w ręce.Odpowiedź była pozytywna:)Danie nie tylko jest smaczne,ale również zaskakuje dodatkiem karmelizowanych jabłuszek.Polecam:)

ok.45 dkg
filetów z kurczakaoliwa z oliwek do podsmażenia1
cebula - siekam2 łodyżki
selera naciowego - kroję w plastry1,5 łyżki
mąki300 ml soku z
jabłek - użyłam 100% soku z kartonu,bez aromatów,
cukru i innych dodatków150 ml
bulionu drobiowego1
jabłko - myję,kroję na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne2
liski laurowe1-2 łyżeczki
miodu1
żółta papryka - kroję w grubszą kostkę1 łyżka
masła1 duże lub 2 średnie
jabłka do karmelizowania2 łyżki
brązowego cukrusól i
pieprz do smaku
Kurczaka kroję na mniejsze kawałki.Na patelni rozgrzewam
oliwę i podsmażam na niej
kurczaka na złoto,zdejmuję z patelni do naczynia żaroodpornego.Następnie wrzucam na nią
cebulę i
selera i lekko podsmażam przez 5 min,dosypuję
mąkę i ciągle mieszając pozostwiam na ogniu ok.2 min.Powoli dolewam
sok jabłkowy i
bulion na patelnię,dodaję
jabka w ćwiartkach,
listki laurowe,
miód i doprawiam
solą i
pieprzem.Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni.Powstałą miksturą polewam
kurczaka i zapiekam 25 min.w piekarniku.Po tym czasie dodaję
paprykę i wstawiam naczynie ponownie do piekarnika na 15 min.Sprawdzam,czy
kurczak jest wystarczająco podpieczony,czy nie jest surowy.W międzyczasie rozgrzewam grill,pozostałe
jabłka obieram,usuwam pestki,rozpuszczam
masło i zanurzam w nim plastry
jabłek,posypuję
cukrem i układam na siatce i grilluję,aż
cukier zacznie się karmelizować.Gotowego
kurczaka dekoruję karmelizowanymi
jabłkami.Podaję z
ryżem na sypko.Smacznego!!!