Wykonanie
Dla mnie był to strzał w 10.,dla mojego M.,który lubi
ryby,ale jak się okazało nie w zupie,była to wręcz totalna porażka.Zaskoczyła mnie jego reakcja,bo wszystkie zastosowane składniki należą do tych,które lubi,ale kawałki
rybnego mięska w zupie były dla niego nie do przełknięcia.Więc jeśli ktoś nie ma nic przeciwko
rybnej zupie zachęcam do wypróbowania lub do zamiany ryb na
kurczaka,bo moim zdaniem nadawałby się na zamiennik.Ja do zupki
wrócę,ale zmniejszę porcję,taką dla siebie,ale za to na 2 dni:)
2,5 dkg
masła do podsmażenia1
cebula - kroję w kostkę1 ząbek
czosnku - przeciskam przez praskę1
czerwona papryka - kroję w kostkę1 łyżeczka
cukrusól i
pieprzkilka kropli
Tabasco - ilość zależy od tego,w jakim stopniu zupa ma być pikantna1 kopiasta lub 2 płaskie łyżki
mąki600 ml
bulionu rybnego - użyłam
wody po przeczytaniu składu na opakowaniu(2 % tłuszczu
rybnego!)40 dkg krojonych
pomidorów w puszceok.300 ml
mleka12 dkg
pieczarek - oczyszczam i kroję w grubszą kostkę22 dkg
dorsza - użyłam mrożonych filetów12 dkg
dorsza lub innej
ryby wędzonejświeża
natka pietruszki - ilość wg.uznaniaW garnku rozpuszczam
masło i podsmażam na małym ogniu
cebulę i
czosnek do zeszklenia,dodaję
paprykę.Doprawiam
solą,
pieprzem i
Tabasco,posypuję
mąką i mieszając podduszam do 2 min.Dodaję
bulion (
wodę),
pomidory z puszki oraz
pieczarki i nadal na wolnym ogniu gotuję,aż warzywa zmiękną.W osobnym garnku gotuję
mleko z pokrojonymi w kostkę
rybami(trzeba usunąć ości i skórę)do miękkości,a następnie dodaję do gotującego się
warzywnego wywaru,doprawiam jeśli potrzeba,dodaję posiekaną
natkę(można posypać na talerzu,bez gotowania)i gotuję,żeby smaki się połączyły.Smacznego!!!