ßßß Cookit - przepis na Zupa rybna z pieczarkami zaostrzona Tabasco :)

Zupa rybna z pieczarkami zaostrzona Tabasco :)

nazwa

Wykonanie

Dla mnie był to strzał w 10.,dla mojego M.,który lubi ryby,ale jak się okazało nie w zupie,była to wręcz totalna porażka.Zaskoczyła mnie jego reakcja,bo wszystkie zastosowane składniki należą do tych,które lubi,ale kawałki rybnego mięska w zupie były dla niego nie do przełknięcia.Więc jeśli ktoś nie ma nic przeciwko rybnej zupie zachęcam do wypróbowania lub do zamiany ryb na kurczaka,bo moim zdaniem nadawałby się na zamiennik.Ja do zupki wrócę,ale zmniejszę porcję,taką dla siebie,ale za to na 2 dni:)
2,5 dkg masła do podsmażenia
1 cebula - kroję w kostkę
1 ząbek czosnku - przeciskam przez praskę
1 czerwona papryka - kroję w kostkę
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz
kilka kropli Tabasco - ilość zależy od tego,w jakim stopniu zupa ma być pikantna
1 kopiasta lub 2 płaskie łyżki mąki
600 ml bulionu rybnego - użyłam wody po przeczytaniu składu na opakowaniu(2 % tłuszczu rybnego!)
40 dkg krojonych pomidorów w puszce
ok.300 ml mleka
12 dkg pieczarek - oczyszczam i kroję w grubszą kostkę
22 dkg dorsza - użyłam mrożonych filetów
12 dkg dorsza lub innej ryby wędzonej
świeża natka pietruszki - ilość wg.uznania
W garnku rozpuszczam masło i podsmażam na małym ogniu cebulę i czosnek do zeszklenia,dodaję paprykę.Doprawiam solą,pieprzem i Tabasco,posypuję mąką i mieszając podduszam do 2 min.Dodaję bulion (wodę),pomidory z puszki oraz pieczarki i nadal na wolnym ogniu gotuję,aż warzywa zmiękną.W osobnym garnku gotuję mleko z pokrojonymi w kostkę rybami(trzeba usunąć ości i skórę)do miękkości,a następnie dodaję do gotującego się warzywnego wywaru,doprawiam jeśli potrzeba,dodaję posiekaną natkę(można posypać na talerzu,bez gotowania)i gotuję,żeby smaki się połączyły.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2013/09/zupa-rybna-z-pieczarkami-zaostrzona.html