Wykonanie
Drożdżowe bułeczki z razową nutą oraz
szpinakowo -
pomidorowym farszem/12 bułeczek/ciasto:500g
mąki pszennej200g
mąki żytniej razowej100ml
wody250ml
mleka75g
masła12g
suszonych drożdży2
jajka1 łyżeczka
cukru3 łyżki
oliwy z oliweksólfarsz:100g
świeżego szpinaku1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku5
suszonych pomidorów100g
sera żółtego1/3 szklanki
śmietanki 30%kilka listków świeżej
bazyliisólpieprz2 łyżki
sezamuPodgrzać
wodę. Ma być ciepła, ale nie gorąca. Dodać
drożdże,
cukier, 1 łyżkę
pszennej mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.W rondelku rozpuścić
masło, dodać
mleko. Podgrzewać chwilę do połączenia się obu składników. Lekko ostudzić. Roztrzepać
jajka i dodać je do letniego
mleka z
masłem.Należy uważać, aby masa się nie ścieła Obie
mąki wsypać do miski, dodać zaczyn, masę z
jajkami sól oraz
oliwę. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypać
mąką. Zostawić na 1 i 1/2 godziny w ciepłym miejscu.Na
oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę
cebulkę i posiekany
czosnek. Dodać umyty
szpinak. Dusić do wyparowania
wody.
Ser żółty starkować.
Pomidory suszone drobno pokroić. Do
szpinaku włożyć
ser,
pomidory, posiekane listki
bazylii. Dodać
sól i
pieprz. Wlać
śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia.Wyrośnięte ciasto dzielić na niewielkie porcje. Spłaszczyć każdą, na środek włożyć 1 łyżkę farszu. Skleić w kulkę. wszystkie bułeczki posypać
sezamem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut.Smacznego!

