Wykonanie

Bociany odlatują. Opuszczone gniazda, niegdyś zamieszkałe przez
boćki, są puste. Takie smutne. A jeszcze niedawno
młode ptaki uczyły się latać.Słońce jeszcze świeci. Jednak jego kolor jest inny. Siedząc w południe na zewnątrz, nie pali.Noce są chłodniejsze.Jest coraz więcej
jabłek, a coraz mniej
malin czy innych
owoców leśnych.Krótko mówiąc lato się kończy. Ale
pomidory właśnie teraz są najlepsze.

/4 nieduże słoiczki/1,5 kg
pomidorów1 posiekana
cebula2 pokrojone ząbki
czosnku1 nieduża pokrojona
papryczka chili (jeżeli nie preferujemy ostrych smaków dodajmy 1/2 papryczki)3 łyżeczki
musztardy3 łyżeczki
octu winnego2-3 łyżki
cukru trzcinowego2-3 łyżki
oliwysól morskapieprz czarnycynamonPomidory sparzyć we wrzątku i obrać. Usunąć szypułki. Następnie w miarę drobno pokroić (np. ćwiartki na połowę). Włożyć do garnka wraz z
cebulą,
czosnkiem i papryczką. Zagotować. Teraz dodać
ocet winny,
oliwę,
musztardę,
cukier,
sól i
pieprz oraz
cynamon. Gotować przez około 10 min (im dłużej, tym lepiej) mieszając co pewien czas. Po tym czasie wszystko zmiksować. Następnie zmiksowany sos gotować jeszcze przez 40 - 60 min.
Ketchup musi być dość gęsty.Należy go spożyć w ciągu kilku dni (trzymając w lodówce) lub odpowiednio zapasteryzować.PasteryzacjaGorący sos władać do dokładnie umytych słoików. Natychmiast zakręcać. Następnie włożyć do garnka, zalać
wodą do wysokości 3/4 słoików i gotować na niewielkim ogniu około 20 - 25 minut. Wyjąć, odwrócić do góry dnem. Po wystygnięciu odwrócić słoiki. Gotowe!Sos możemy wykorzystać jako składnik pizzy, jako
ketchup na kanapkę czy do
makaronu. Jest on bardzo uniwersalny.
