Wykonanie

Sezon
dyniowy powoli się kończy, jednak ja w końcu zabrałam się i zrobiłam Sernik
dyniowy. Przepis znalazłam na www.mojewypieki.com i troszkę go zmodyfikowałam do swoich "bez
cukrowych" potrzeb.Tak tak... nie ma tu ani trochę dodanego
cukru (chyba, że ktoś się skusi na polewę z
białej czekolady).To
dyniowe cudo pieczone jest w kąpieli
wodnej dzięki
czemu sernik wyszedł rewelacyjny! Nigdy nie
jadłam lepszego pod względem konsystencji. Jest delikatny, kremowy, puszysty i wilgotny - taki jaki powinien być.Lekko
cynamonowy,
imbirowy i kwaskowy - jesienno-orzeźwiający.Ten serniczek poprawił mi niesamowicie humor... i zniknął szybciej niż się spodziewałam! Zapraszam do przetestowania (a zwłaszcza do eksperymentowania z różnymi dodatkami - u mnie sprawdziła się domowa
żurawina i polewa z
białej czekolady - pychotka! :)

Składniki na spód:250 g
herbatników150 - 200 g
masła1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiruHerbatniki dokładnie rozgniatamy na pył w misce i wlewamy rozpuszczone w rondelku masełko (zacznijmy od 150 g
masła, gdy masa będzie sucha dolejemy resztę). Dokładnie mieszamy. Dodajemy
cynamon i
imbir.
Herbatniki powinny być całe w masełku i nie powinny
mieć suchych miejsc. Jeśli takowe są musimy rozpuścić jeszcze trochę
masła. UWAGA! Trzeba też uważać aby
masła nie było za dużo bo podczas pieczenia nam się całe wytopi i po papierze do pieczenia sobie z formy będzie wypływać i wszystko nam utłuści.Formę, w której robimy sernik wykładamy na dole papierem do pieczenia i na to wykładamy
herbatniki i ugniatamy robiąc "
boczki" - tzn. ugniatamy też
herbatniki na bokach formy tak do połowy wysokości lub wyżej.Owijamy blaszkę formą aluminiową bardzo dokładnie (aby nie było szansy dostania się
wody w kontakt z blachą podczas kąpieli
wodnej)Taki spód wstawiamy do lodówki aby zastygł na czas robienia masy serowej.Składniki na masę
serową:1 kg
twarogu na sernik3 całe
jajka3
żółtka2 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej500 g puree z dyni2 łyżeczki
przyprawy korzennej do piernika LUB po 1/2 łyżeczki
kardamonu,
cynamonu,
imbiru i
gałki muszkatołowej.Wszystko powinno
mieć temperaturę pokojową.Składniki wszystkie dodajemy do miski i miksujemy (nie za długo żeby za bardzo sernika nie napowietrzyć - chodzi o to, żeby nam po upieczeniu nie opadł).Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni.Tak przygotowaną masę wylewamy na stężały spód i owiniętą formę folią aluminiową wkładamy w większą blachę. (Ważne jest aby forma, w której pieczemy sernik była mniejsza od formy, do której
potem to wstawiamy. Musi ona swobodnie stać, nie kołysać się na boki i nie przewracać)Wstawiamy obydwie blachy do piekarnika i do dolnej wlewamy
wodę (ile się da)Od razu przekręcamy piekarnik na 150 stopni i pieczemy w ten sposób przez 1 godzinę i 30 minut. Jak zauważymy, że
woda cała wyparowała z dolnej blachy musimy dolać.Nasz sernik tak pieczony nie powinien urosnąć za bardzo ani opaść. Będzie kremowy, aksamitny - po prostu idealny.Gdy ostygnie można nałożyć na niego dowolny
dżem,
konfitury czy frużelinę - ja użyłam domowej
żurawiny ze słoiczka (oczywiście niesłodzonej ;) i żeby nie było za kwaśno to zrobiłam polewę z
białej czekolady (na zdjęciu już bardzo stężała).Serdecznie zapraszam do eksperymentowania z różnymi dodatkami do tego sernika - ogromne
pole do popisu i szansa odkrycia wspaniałych smaków.Polecam i smacznego! :)
