Wykonanie
Nie wiecie co zrobić z
ziemniakami z dnia poprzedniego? Mam dla Was smaczną propozycję. Pierogowe ciasto z dodatkiem
kaszy i
ziemniaków. Takiego ciasta do pierogów na pewno nie jedliście:)Farsz oczywiście dowolny, u mnie
mięsno- warzywny. Proste w wykonaniu i bardzo dobre;) Polecam bardzo;)

Składniki ciasto do pierogów:150 dag
ziemniaków3/4 kostki
masła15 łyżek
kaszy manny1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka2 szczypty
soli3 szklanki
mąki100 ml ciepłej
wodyWykonanie:
Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przestudzone przeciśnij przez praskę. Dodaj
kaszę mannę,
proszek do pieczenia,
sól,
masło,
jajka,
mąkę oraz
wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne, odstawiamy na około 30 minut.Składniki farsz:2
cebule2 ząbki
czosnkupół
brokułapół
kalafiora1
marchew1
pietruszkaopakowanie
sera feta2 łyżki
koncentratu pomidorowegoszczypta kuminuszczypta
białego pieprzu20 dag
sera żółtego60 dag
mięsa wieprzowego40 dag
mięsa drobiowego
bulion4 łyżki
bułki tartej
Wykonanie:
Ser żółty i
fetę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z 2 łyżkami
przecieru pomidorowego.
Cebulę pokroić w kostkę,
czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć (uważać, żeby
czosnek się nie przypalił bo będzie gorzki). Następnie dodać startą
marchew,
pietruszkę i wszystko razem podsmażyć. Doprawić kuminem i
pieprzem. Kolejno do jarzyn dodać pokrojonego na mniejsze kawałki
kalafiora i
brokuła oraz zmielone na najdrobniejszych oczkach
mięso. Całość zalać
bulionem i dusić pod przykryciem do czasu, aż
mięso nie będzie surowe, jarzyny zmiękną a
bulion zostanie wchłonięty przez farsz. Do farszu dodać wymieszany z koncentratem
ser żółty oraz
fetę, gotować do czasu rozpuszczenia się
serów. Na sam koniec dodać
bułkę tartą, wymieszać.Przed włożeniem do piekarnika każdego pieroga posmarować rozbełtanym
jajkiem z 3 łyżkami
mleka. Pierożki piec przez 20 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200 stopniach.Smacznego;)