ßßß Cookit - przepis na Ziemniaczano- kaszane pierogi z farszem mięsnym

Ziemniaczano- kaszane pierogi z farszem mięsnym

nazwa

Wykonanie

Nie wiecie co zrobić z ziemniakami z dnia poprzedniego? Mam dla Was smaczną propozycję. Pierogowe ciasto z dodatkiem kaszy i ziemniaków. Takiego ciasta do pierogów na pewno nie jedliście:)
Farsz oczywiście dowolny, u mnie mięsno- warzywny. Proste w wykonaniu i bardzo dobre;) Polecam bardzo;)
Składniki ciasto do pierogów:
150 dag ziemniaków
3/4 kostki masła
15 łyżek kaszy manny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 szczypty soli
3 szklanki mąki
100 ml ciepłej wody
Wykonanie: Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przestudzone przeciśnij przez praskę. Dodaj kaszę mannę, proszek do pieczenia, sól, masło, jajka, mąkę oraz wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne, odstawiamy na około 30 minut.
Składniki farsz:
2 cebule
2 ząbki czosnku
pół brokuła
pół kalafiora
1 marchew
1 pietruszka
opakowanie sera feta
2 łyżki koncentratu pomidorowego
szczypta kuminu
szczypta białego pieprzu
20 dag sera żółtego
60 dag mięsa wieprzowego
40 dag mięsa drobiowego
bulion
4 łyżki bułki tartej
Wykonanie: Ser żółty i fetę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z 2 łyżkami przecieru pomidorowego. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć (uważać, żeby czosnek się nie przypalił bo będzie gorzki). Następnie dodać startą marchew, pietruszkę i wszystko razem podsmażyć. Doprawić kuminem i pieprzem. Kolejno do jarzyn dodać pokrojonego na mniejsze kawałki kalafiora i brokuła oraz zmielone na najdrobniejszych oczkach mięso. Całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem do czasu, aż mięso nie będzie surowe, jarzyny zmiękną a bulion zostanie wchłonięty przez farsz. Do farszu dodać wymieszany z koncentratem ser żółty oraz fetę, gotować do czasu rozpuszczenia się serów. Na sam koniec dodać bułkę tartą, wymieszać.
Przed włożeniem do piekarnika każdego pieroga posmarować rozbełtanym jajkiem z 3 łyżkami mleka. Pierożki piec przez 20 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200 stopniach.
Smacznego;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/11/ziemniaczano-kaszane-pierogi-z-farszem.html