ßßß
Składniki ciasto do pierogów:150 dag ziemniaków3/4 kostki masła15 łyżek kaszy manny1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka2 szczypty soli3 szklanki mąki100 ml ciepłej wodyWykonanie: Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przestudzone przeciśnij przez praskę. Dodaj kaszę mannę, proszek do pieczenia, sól, masło, jajka, mąkę oraz wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne, odstawiamy na około 30 minut.Składniki farsz:2 cebule2 ząbki czosnkupół brokułapół kalafiora1 marchew1 pietruszkaopakowanie sera feta2 łyżki koncentratu pomidorowegoszczypta kuminuszczypta białego pieprzu20 dag sera żółtego60 dag mięsa wieprzowego40 dag mięsa drobiowegobulion4 łyżki bułki tartej
Wykonanie: Ser żółty i fetę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z 2 łyżkami przecieru pomidorowego. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć (uważać, żeby czosnek się nie przypalił bo będzie gorzki). Następnie dodać startą marchew, pietruszkę i wszystko razem podsmażyć. Doprawić kuminem i pieprzem. Kolejno do jarzyn dodać pokrojonego na mniejsze kawałki kalafiora i brokuła oraz zmielone na najdrobniejszych oczkach mięso. Całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem do czasu, aż mięso nie będzie surowe, jarzyny zmiękną a bulion zostanie wchłonięty przez farsz. Do farszu dodać wymieszany z koncentratem ser żółty oraz fetę, gotować do czasu rozpuszczenia się serów. Na sam koniec dodać bułkę tartą, wymieszać.Przed włożeniem do piekarnika każdego pieroga posmarować rozbełtanym jajkiem z 3 łyżkami mleka. Pierożki piec przez 20 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200 stopniach.Smacznego;)