Wykonanie
Stromboli- a cóż to takiego? Stromboli to odmiana włoskiej pizzy .Jest to połączenie
drożdżowego ciasto, z naszym ulubionym,dowolnym farszem, zwinięte w roladę. Idealne zarówno na obiad jak i ciepłą kolację. Fajnie sprawdzi się również jako przekąska na domowych przyjęciach. Wybornie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimo. Dodatki możemy dowolnie modyfikować. Ja dzisiaj zrobiłam z tego co akurat znalazłam w lodówce i całość świetnie się skomponowała. Serdecznie polecam;)

Składniki ciasto:500 gramów
mąki pszennej10 gramów świeżych
drożdży150 ml letniej
wody100 ml
mleka w temperaturze pokojowej2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżeczki
cukrułyżeczka
soliWykonanie:
Wodę lekko podgrzać. Do miseczki pokruszyć
drożdże zasypać je 2- 3 łyżkami
mąki (odejmujemy od całości) i zalać
wodą (tak aby przykrywała ona
drożdże i
mąkę).
Mąkę przesiać, dodać
oliwę,
cukier,
sól,
mleko oraz resztę
wody. Gdy
drożdże zaczną pracować dodać je do miseczki z resztą produktów i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Składniki farsz:około 12 łyżeczek
sosu pomidorowego12 plasterków
wędliny2
cebule300 gram
boczku wędzonegoopakowanie
sera feta6 plastrów
żółtego sera6
kiszonych ogórkówWykonanie:
Boczek i
cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć na patelni (bez dodatku tłuszczu).
Fetę pokruszyć na mniejsze kawałki a
ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki. Gdy
boczek i
cebula się podsmażą dodać je do
fety i
ogórków, wymieszać, do momentu, aż
serek zacznie się rozpuszczać (
boczek i
ogórki zaczną się nim oblepiać).Szybki
sos czosnkowy:1 łyżka
majonezu3 ząbki
czosnku2 łyżki
jogurtu naturalnegoWykonanie sosu:
Majonez wymieszać z
jogurtem oraz przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.

Ponadto:mielony
kminek do posypania
sól czosnkowa do posypaniaWykonanie Stromboli: Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 6 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkować dość cienko w prostokąt. Na każdą porcję ciasta nakładać po 2 łyżeczki
sosu pomidorowego, 2 plasterki
wędliny, 3 łyżeczki farszu a całość przykryć plastrem
żółtego sera. Całość zawinąć wzdłuż dłuższej części a boki ciasta podwinąć pod spód. Gotowe Stromboli ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z bułeczek posmarować rozbełtanym
jajkiem i posypać mielonym
kminkiem oraz
solą czosnkową. Zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut.Smacznego;)