Wykonanie
Pyszny słodki i niemalże wegański obiad (
sos czosnkowy zawiera
mleczne produkty, ale myślę, że każdy weganin będzie wiedział jak je zastąpić:) ). Zrobiłam to danie dla czterech osób... i sporo jeszcze zostało na dokładkę. :) Sosu akurat specjalnie zrobiłam w nadmiarze, żeby wykorzystać go
potem jako dip do domowych nachos, więc myślę, że do samego dania spokojnie wystarczy pół
ricotty i połowa
jogurtu.

Składniki:1kg
buraków (ok 8
buraków)7 średnich
marcheweksezam (8 łyżek + do panierowania)
otręby żytnie- 6 łyżek
mąka (ja użyłam orkiszowej)- 4 łyżki1 łyżka
oliwy z oliwek1
cebula1 łyżka
masłamajeranek,
rozmarynsól himalajska,
pieprz1 opakowanie
ricotty (250g)1 ząbek
czosnku1
jogurt naturalny (mały)Przygotowanie:
Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w wodzie z
rozmarynem i
majerankiem przez około pół godziny.
Marchew obrać i gotować w drugim garnku, po ugotowaniu odcedzić i odstawić.
Cebulę drobno pokroić.Ugotowane
buraki odcedzić i włożyć do miski (nie wyrzucamy
majeranku i
rozmarynu- jeśli przypadkiem to się stanie, dodać do miski z
burakami nowe
zioła), zblendować.Dodać
cebulę,
sezam,
otręby i
mąkę i wymieszać. Doprawić
solą i
pieprzem.Z przygotowanej masy formować kulki i obtaczać w
sezamie, smażyć na rozgrzanym
oleju z dwóch stron (uwaga,
sezam szybko się przypala).Najpierw usmażyć jednego na próbę- jeśli
bezie się rozwalać, to dodać do masy trochę więcej
mąki i
otrębów. Można też dodać
jajko, jeśli nie zależy nam, żeby danie było wegańskie.
Marchewkę zblendować/ podusić, dodać
masło, odrobinę
soli i wymieszać.Rozgnieciony ząbek
czosnku wymieszać z
ricottą i
jogurtem, doprawić
solą i
pieprzem.Nasza propozycja podania widoczna jest na zdjęciach. :)
