ßßß
Składniki:1kg buraków (ok 8 buraków)7 średnich marcheweksezam (8 łyżek + do panierowania)otręby żytnie- 6 łyżekmąka (ja użyłam orkiszowej)- 4 łyżki1 łyżka oliwy z oliwek1 cebula1 łyżka masłamajeranek, rozmarynsól himalajska, pieprz1 opakowanie ricotty (250g)1 ząbek czosnku1 jogurt naturalny (mały)Przygotowanie:Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w wodzie z rozmarynem i majerankiem przez około pół godziny.Marchew obrać i gotować w drugim garnku, po ugotowaniu odcedzić i odstawić.Cebulę drobno pokroić.Ugotowane buraki odcedzić i włożyć do miski (nie wyrzucamy majeranku i rozmarynu- jeśli przypadkiem to się stanie, dodać do miski z burakami nowe zioła), zblendować.Dodać cebulę, sezam, otręby i mąkę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.Z przygotowanej masy formować kulki i obtaczać w sezamie, smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron (uwaga, sezam szybko się przypala).Najpierw usmażyć jednego na próbę- jeśli bezie się rozwalać, to dodać do masy trochę więcej mąki i otrębów. Można też dodać jajko, jeśli nie zależy nam, żeby danie było wegańskie.Marchewkę zblendować/ podusić, dodać masło, odrobinę soli i wymieszać.Rozgnieciony ząbek czosnku wymieszać z ricottą i jogurtem, doprawić solą i pieprzem.Nasza propozycja podania widoczna jest na zdjęciach. :)